Een, twee, drie: GO – nieuwe preventieaanpak jeugd van start
Op woensdagavond 16 april vond op het Kempenhorst College de startbijeenkomst van de nieuwe preventieaanpak van gemeente Oirschot plaats. De naam van deze aanpak is GO: Gezond Opgroeien. Het doel is het voorkomen van mentale gezondheidsklachten, overgewicht en alcohol- en middelengebruik onder kinderen en jongeren uit de gemeente door een positieve en gezonde leefomgeving voor hen te creëren. Professionals uit de sociale leefomgeving van de Oirschotse jeugd waren aanwezig, zoals scholen, bibliotheek, GGD, huisartsen, politie en jongerenwerkers.
Wethouder Corine van Overdijk opende de avond en benadrukte het belang van de gemeenschappelijke aanpak met alle professionals. Ook de samenwerking met ouders is een vitaal onderdeel van deze aanpak. Vervolgens werden de preventieprogramma’s OKO, Opgroeien in een Kansrijke Omgeving en JOGG, gezonde jeugd gezonde toekomst toegelicht. De nieuwe preventieaanpak is een combinatie van deze twee bestaande programma’s, begeleid vanuit het Trimbos Instituut en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bekendmaking nieuwe naam en aanleiding
Preventiecoördinator Susan Vermeulen van gemeente Oirschot maakte de naam bekend van deze nieuwe aanpak: GO, wat staat voor Gezond Opgroeien. Susan lichtte de aanleiding voor de preventieaanpak toe, met name met betrekking tot de mentale gezondheid en alcoholgebruik. Vergeleken met 2021 is het aandeel jongeren met psychische klachten onverminderd hoog gebleven. Uit de GGD Gezondheidsmonitor van 2023 blijkt dat jongeren in Oirschot gemiddeld meer alcohol drinken dan hun leeftijdsgenoten in de regio en in Nederland.
Huidige initiatieven in kaart gebracht
In een brainstormsessie brachten de aanwezige professionals in kaart wat zij al doen aan preventie, hoe ze kunnen bijdragen aan deze aanpak en hoe zij kunnen profiteren van de nieuwe preventieaanpak. De groep is samen met andere geïnteresseerden uitgenodigd voor een volgende bijeenkomst, die in het teken staat van het presenteren van actuele cijfers van de Oirschotse jeugd. Dan worden de focus en veranderpunten gezamenlijk bepaald.

Cyclische aanpak
De nieuwe strategie is gebaseerd op een beleidscyclus waarbij lokale professionals niet alleen betrokken worden in het creëren van beleid, maar ook de uitvoering ervan: beleid van buiten naar binnen. De cyclus bestaat uit monitoring, dialoog, beleidsvorming en uitvoering. Wilt u meer weten over hoe GO werkt? Lees meer hierover op de pagina Gezond opgroeien.