Oirschot behaagt: een succes… dat nog veel groter kan worden

In het Oirschots Weekjournaal van 9 oktober 2024 werd met een themapagina het project ‘Oirschot behaagt’ aangekondigd. Dit project biedt veel mogelijkheden voor onze inwoners. Intussen hebben zich al meer dan 30 burgers en een agrariër aangemeld. Het concept is simpel: u maakt uw omgeving groener, biodiverser, frisser en daarmee kwalitatiever en de gemeente Oirschot betaalt. Doet u mee?

Een gevarieerd en gezond buitengebied

De natuur en de insecten staan enorm onder druk. De laatste eeuw is ongeveer 60% van de landschapselementen verdwenen en het aanbod in beplanting is heel eentonig geworden. Dat ze terugkomen is van essentieel belang voor onze toekomst en die van volgende generaties. Voor een gevarieerd en gezond buitengebied is berekend dat dit buitengebied voor ten minste 10% uit landschapselementen moet bestaan (bossen en natuurgebieden niet meegerekend). Bij landschapselementen moet u denken aan singels, bomenrijen, houtwallen, heggen, hagen, knotbomen en boomgaarden tot ‘natte elementen’ als ruige slootkanten, natuurvriendelijke oevers en poelen tot kruidenrijke akkerranden. En precies daarvoor is het project ‘Oirschot Behaagt’ bedoeld. Zo maken we samen ons buitengebied biodiverser, goed voor natuur, dier en mens en essentieel voor een gezonde leefomgeving. Meer informatie over het project.

Kosteloos deelnemen

Werk aan de winkel dus. De gemeente Oirschot versterkt graag de landschapskwaliteit van het buitengebied. Iedere inwoner die in het buitengebied woont kan kosteloos deelnemen. Het enige wat u hoeft te doen is bedenken of u (een stuk) grond heeft waar u graag bovengenoemde landschapselementen zou willen realiseren. U kunt zich aanmelden via groenloket@brabantslandschap.nl (zie stappenplan hieronder). Vervolgens maakt u samen met een specialist een uitvoerbaar plan, geheel op maat. Aansluitend kan tot uitvoering over worden gegaan. Zowel de planvorming, de aanleg als het beheer wordt door de gemeente bekostigd. 

Stappenplan

  1. Stuur een mail naar groenloket@brabantslandschap.nl. Vermeld hierbij uw adres, kadastraal nummer (indien bekend) en een korte omschrijving van uw plannen.
  2. De veldcoördinator neemt contact op. Samen maken jullie een totaalplan.
  3. Uitvoering. De planten kunnen de grond in!

NB: Woont u binnen de bebouwde kom dan kunt u deelnemen aan het project Natuur in de Wijk, ook hiervoor kunt u zich aanmelden via bovenstaande stappen..

Draag bij aan de natuur

Nieuwsgierig geworden? Meld u aan of neem contact op voor meer informatie. Iedere deelname, groot of klein, levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke opgaven voor natuur en klimaat. Als bijkomend voordeel ontstaat een gevarieerder, groener landschap waarin ieder graag verblijft.

Hoe kan zo’n plan eruitzien?

Voorbeeld van een beplantingsplan naar wens van de deelnemer.
Aangelegde poel met fruitboomgaard en kruidenrijk grasland. Op de voorgrond knotwilgen.
Fruitboomgaard.