Zoekgebied Oirschot-West (Kattenbergsesteeg/ Bekersberg/ Stille Wille)

Op 30 juni 2020 wees de gemeenteraad van Oirschot het gebied Oirschot-West (Kattenbergsesteeg / Bekersberg / Stille Wille) aan voor de ontwikkeling van zonnevelden. Dit zoekgebied is opengesteld van september 2020 tot en met februari 2021. In verband met corona is deze periode verlengd tot 20 juni 2021. In deze periode konden inwoners, coöperaties, of (commerciële) instellingen hun projectvoorstel voor een zonneveld indienen.

Het gebied met rode omlijning is het zoekgebied zonne-energie. Het gebied met de blauwe omlijning is het zoekgebied ecologische opwaardering en ecologische verbinding.

1e ronde: twee ontwikkelaars dienen projectvoorstel in

In de periode dat het zoekgebied opengesteld is geweest, hebben twee ontwikkelaars ieder een projectvoorstel ingediend voor een zonnepark, te weten;

Beide projectplannen zijn door een deskundigenpanel van de gemeente beoordeeld. Beide plannen scoorden onvoldoende. De ontwikkelaars hebben van het deskundigenpanel adviezen en verbeterpunten meegekregen waarmee ze hun plannen konden verbeteren en opnieuw laten beoordelen door het deskundigenpanel.

Zonnepark Kattenberg door RWE

In januari 2022 heeft RWE een tweede projectvoorstel ingediend dat beoordeeld is door het deskundigenpanel. Ook dit keer was het plan onvoldoende. Uiteindelijk heeft RWE besloten het project te stoppen. Dat betekent dat RWE geen zonnepark meer ontwikkelt in Oirschot-West.

Zonneweide Kattenberg Oirschot B.V.

In juli 2024 is een tweede projectvoorstel ingediend en beoordeeld. Uit dit projectvoorstel blijkt dat er weliswaar gewerkt is aan de ontwikkeling van dit zonnepark maar dat dit effectief niet geleid heeft tot voldoende verbetering van het projectvoorstel. Dat betekent dat dit projectvoorstel op bijna alle punten nog steeds onvoldoende scoort. Zo is het landschappelijk ontwerp niet goed, wordt er te weinig gedaan om de negatieve effecten op de natuur tegen te gaan, heeft de omgevingsdialoog gefragmenteerd en onvoldoende plaatsgevonden en zijn de plannen voor verdere (financiële) participatie niet concreet genoeg of onvoldoende. Daarnaast zitten er nog veel ‘open eindjes’ in het voorstel die niet voldoende duidelijk en/of uitgewerkt zijn, waaronder een planning in lijn met de overgangsregeling in de omgevingsverordening van de provincie Brabant voor zonneparken op agrarische gronden.

Gezien de hoeveelheid en de aard van de benodigde aanpassingen aan het projectvoorstel lijkt het niet haalbaar om de termijn, vergunnen voor 1 juli 2025 (i.v.m. aangescherpte voorkeursvolgorde zonnepanelen), te halen. Daarom heeft het college besloten de ontwikkeling van zonneparken in zoekgebied Oirschot-West te staken.

De ontwikkelaar kan alsnog een vergunningaanvraag indienen. De gemeente zal deze aanvraag uiteraard moeten beoordelen, ook als de vergunningaanvraag uiteindelijk afgewezen wordt.

Aangescherpte voorkeursvolgorde zonnepanelen op agrarische gronden 

In een kamerbrief van Hugo de Jonge over ‘aangescherpte voorkeursvolgorde zon’ werd aangekondigd dat de bouw van zonneparken op landbouwgrond beperkt gaat worden. Provincies moeten dit vastleggen in hun omgevingsverordening. De provincie Noord-Brabant heeft deze beperking voor zonneparken én een overgangsregeling opgenomen in de concept Omgevingsverordening. In de overgangsregeling is opgenomen dat zonneparken die voor 1 juli 2025 vergund zijn, nog steeds op landbouwgrond gerealiseerd mogen worden. Voor reeds vergunde parken, zoals zonnepark Kriekampen, hebben deze regels geen gevolgen.

Netcongestie

In Oirschot (en omliggende gemeenten en regio’s) is sprake van netcongestie. Dit betekent o.a. dat op het elektriciteitsnet nog maar beperkte ruimte is voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit. Het terugleveren van opgewekte elektriciteit is voor een zonnepark essentieel omdat hiermee de inkomsten voor het park worden gegenereerd. Netbeheerders werken hard om het elektriciteitsnetwerk aan te passen en uit te breiden.