Vuurwerkoverlast

Ondanks dat het afsteken van vuurwerk nog niet is toegestaan, hebben wij als gemeente de afgelopen periode veel meldingen en signalen ontvangen van vuurwerkoverlast. Consumentenvuurwerk mag alleen afgestoken worden van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur door personen van 16 jaar en ouder. Knalvuurwerk en losse vuurpijlen zijn het hele jaar door verboden in Nederland.

Melden van vuurwerkoverlast

U kunt een melding doorgeven via BuitenBeter, het meldpunt van de gemeente. Deze wordt zo spoedig mogelijk in behandeling genomen. Of geef uw melding telefonisch door aan de gemeente via (0499) 58 33 33 (tijdens kantoortijden). Bij dringende meldingen neemt u contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Wanneer gemeentelijke eigendommen zijn beschadigd of er een gevaarlijke (verkeers)situatie is ontstaan, vragen we u dit aan onze storingsdienst door te geven via 06 – 53 86 75 90. In geval van handel in verboden vuurwerk of een (acute) situatie waarbij u hulpdiensten nodig heeft, belt u 112. Wilt u anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Afhandeling van overlastmeldingen

Wanneer u een melding heeft gemaakt met betrekking tot vuurwerkoverlast via de app van BuitenBeter of telefonisch via (0499) 58 33 33 komt deze melding binnen bij de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Afhankelijk van de inhoud van de melding bepalen de boa’s op welke wijze de melding wordt afgehandeld. Boa’s zijn tijdens kantoortijden aanwezig en incidenteel in de avonduren en weekenden. Het is daarom niet altijd mogelijk om personen die vuurwerkoverlast veroorzaken op heterdaad te betrappen. Toch zijn overlastmeldingen heel waardevol voor de gemeente. Op deze manier kunnen namelijk locaties in beeld gebracht worden waar regelmatig vuurwerk wordt afgestoken. Zo kunnen boa’s gerichter optreden en neemt de pakkans toe.

Voorlichting

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt niet alleen voor mogelijk letselschade bij het afsteken van vuurwerk. Dit is ook van toepassing op overlast. Wij zetten daarom in op de preventieve aanpak van vuurwerkoverlast. De komende periode worden in de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente voorlichtingen gegeven door Halt over veilig oud en nieuw. Het gesprek met jongeren gaat over verschillende overlastsituaties en de gevolgen hiervan voor henzelf, maar ook voor hun omgeving. Ook komen de regels rondom vuurwerk aan bod. Daarnaast wordt de invloed van vrienden besproken en gaan de jongeren in gesprek met Halt-medewerkers over hoe ze hiermee kunnen omgaan en hoe ze kunnen handelen in moeilijke situaties. Tijdens de voorlichting is er ook aandacht voor mensen met een publieke taak, zoals politieagenten en ambulancepersoneel. Zij ervaren tijdens de jaarwisseling veel overlast van jongeren. Door de leerlingen bewust te maken van de gevolgen van vuurwerkoverlast, hopen we dat ze meer rekening houden met hun omgeving. De voorlichting helpt hen om bewustere keuzes te maken en zo bij te dragen aan een veilige jaarwisseling.