Vergeetachtigheid of dementie?
Vergeetachtigheid, geheugenverlies en dementie zijn niet hetzelfde. Vergeetachtigheid is een onschuldig verschijnsel waarbij iemand zich tijdelijk iets niet kan herinneren. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie echt uit het geheugen verdwenen. Bij dementie is er sprake van geheugenverlies, de informatie is niet meer toegankelijk en het lijkt alsof deze voorgoed is verdwenen.
Vergeetachtigheid
Bij vergeetachtigheid is sprake van 'normale' geheugenklachten. Het lukt bijvoorbeeld niet om op iemands naam te komen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan zonder moeite het huishouden doen, de financiën regelen of een reis ondernemen.
Geheugenverlies bij dementie
De symptomen van geheugenverlies bij dementie zijn vele malen ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van een kennis, maar herkent de persoon op een gegeven moment helemaal niet meer. De informatie verdwijnt langzaam maar zeker uit het geheugen of is niet meer toegankelijk. Iemand met dementie krijgt moeite met plaats en tijd en verdwaalt in een bekende omgeving. Of hij vergeet dingen die hij in de loop van zijn leven heeft geleerd, zoals hoe je een boterham moet smeren. Ook kunnen problemen met de taal ontstaan en verandert het gedrag van iemand met dementie. Voor mensen met dementie zijn veel dagelijkse handelingen al gauw te moeilijk.
Op straat of in de winkel
Hoe gaan we als samenleving om met dementie? Hoe reageren we op mensen met dementie in de openbare ruimte/omgeving zodra we merken dat er iets niet goed gaat, bijvoorbeeld als iemand even niet meer weet hoe hij/zij thuis moet komen? Of als u in de winkel bent en merkt dat iemands gedrag anders is dan u gewend bent? Hoe kunnen we deze mensen op een ‘warme’ manier helpen? Daar we de komende maanden in deze rubriek aandacht aan.
Meer informatie over het onderwerp dementie in onze gemeente is te vinden op: www.dementievriendelijkoirschot.nl