Samen voor een veilige jaarwisseling

Op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling mag in onze gemeente vuurwerk afgestoken worden. Hier zijn een aantal regels voor. Omdat er in de aanloop naar de jaarwisseling door bijna driekwart van de inwoners vuurwerkoverlast wordt ervaren, vinden we het belangrijk dat u op de hoogte bent van de regels en hoe vuurwerkoverlast gemeld kan worden. Op deze pagina leest u daar meer over.

Met de feestdagen in het vooruitzicht kijken we samen uit naar een gezellige jaarwisseling. In deze periode van feest en tradities is het belangrijk dat iedereen van deze mooie tijd kan genieten. Ik wil u daarom vragen om rekening te houden met elkaar en te denken aan de veiligheid van zowel uzelf als van een ander. Op deze manier zorgen we dat oud en nieuw voor iedereen een feestje blijft. Op deze themapagina kunt u tips en richtlijnen vinden die bijdragen aan een veilige en verantwoorde jaarwisseling. 

Ik wens u alvast een fijne jaarwisseling!

Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling

Enquête over vuurwerkoverlast

In februari en maart 2024 is via het Inwonerspanel onder inwoners van onze gemeente een enquête uitgezet. Het doel daarvan was om inzichtelijk te maken in hoeverre inwoners vuurwerkoverlast ervaren en hoe we de eventuele overlast rondom de jaarwisseling kunnen verminderen. Het onderzoek is uitgevoerd door Research 2Evolve. Hier komt het beeld naar voren dat 17% van de inwoners de afgelopen jaarwisseling vuurwerk heeft afgestoken en 79% die dat niet heeft gedaan. Ook blijkt dat 51% nooit vuurwerk afsteekt, maar wel graag kijkt naar het vuurwerk van anderen. 21% steekt nooit vuurwerk af en kijkt ook niet graag naar het vuurwerk van anderen.

Opvallend is dat 71% de afgelopen jaren in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling vuurwerkoverlast heeft ervaren. Een grote meerderheid van de inwoners weet echter niet waar/hoe vuurwerkoverlast gemeld kan worden binnen de gemeente. Ook is een groot deel niet op de hoogte van de vuurwerkvrije zones die we in onze gemeente hanteren. De resultaten van dit onderzoek leest u hier.

Regels afsteken van vuurwerk

Siervuurwerk mag afgestoken worden op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur door personen van 16 jaar en ouder. Fop- en schertsvuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken door personen vanaf 12 jaar. Hieronder vallen sterretjes, ijsfonteinen, knalerwten en trekrotjes.

Verboden vuurwerk

Knalvuurwerk en losse vuurpijlen zijn het hele jaar door verboden in Nederland. Ook is het niet toegestaan om carbid te schieten in de gemeente Oirschot. Dit verbod geldt ook voor met carbid vergelijkbare stoffen die tot ontbranding worden gebracht. Op dit verbod geldt één uitzondering en dat is voor de traditie van het losschieten bij een aanstaand huwelijk. 

Vuurwerkvrije zones

We kennen sinds 2006 een verbod voor het afsteken van consumentenvuurwerk binnen een straal van 300 meter gemeten vanaf installaties waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen, zoals lpg- en propaantanks, containers en nishutten. Het verbod geldt ook binnen een straal van 300 meter rondom gebouwen met verminderd zelfredzame personen of grote aantallen dieren.

Dit verbod geldt onbeperkt voor:

Woningen met rieten dakbedekking

Brandstoftankstations

  • Brandstoftankstation, Bestseweg 30, Oirschot
  • Brandstoftankstation, Spoordonkseweg 28, Oirschot
  • Brandstoftankstation, Kempenweg 5, Oirschot
  • Brandstoftankstation, Hoogdijk 5, Middelbeers

Verzorgingstehuizen, aanleunwoningen en kloosters

  • Woonzorgcentrum Sint Joris, Sint Jorisstraat, Oirschot
  • Klooster Nazareth, Koestraat 37, Oirschot
  • Karmelietessenklooster Huize Blijendaal, Nieuwstraat 28, Oirschot
  • Zorgcentrum Vestakker, Ganzeakkers 5, Middelbeers

Honden- en kattenpensions

  • Hondenpension, Pandgat 22, Oirschot
  • Kattenpension, Oude Grintweg 73, Oirschot

Maneges, stoeterijen en overige stallen waar dieren zijn gehuisvest

  • Manege, Steenovenweg 2a, Middelbeers
  • Stoeterij, Oerlesedijk 2, Oirschot
  • Dierenstallen in de gemeente

Parkeergarage en bedrijventerreinen

  • Parkeergarage De Poort, Oirschot
  • Bedrijventerreinen De Stad en De Scheper, Oirschot
  • Bedrijventerrein Steenfort, Middelbeers

Dit verbod geldt ook tijdens de openingstijden van winkels

  • rondom de Markt, het Vrijthof de Rijkesluisstraat en De Loop, Oirschot
  • rondom bakker en eetgelegenheden aan de Korenaar, Oirschot
  • winkels in Oostelbeers en Middelbeers

Tot slot geldt het verbod ook gedurende kerkdiensten in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot en de Willibrorduskerk in Middelbeers.

Markering van de vuurwerkvrije zones in het centrum van Oirschot.

Melden van vuurwerkoverlast

Ervaart u overlast van vuurwerk of ziet u een gevaarlijke situatie? Meld dit bij ons! Geef bij uw melding altijd een duidelijk signalement door. Denk hierbij aan de locatie, mate van overlast, eventuele schade en kleding van de daders. Afhankelijk van de ernst en het tijdstip meldt u de overlast op de manieren hieronder beschreven. 

Melden via BuitenBeter

U kunt een melding doorgeven via BuitenBeter, het meldpunt van de gemeente. Deze wordt zo spoedig mogelijk in behandeling genomen. Of geef uw melding telefonisch door aan de gemeente via (0499) 58 33 33 tijdens kantoortijden, op 31 december is dit mogelijk tot 16.00 uur. Deze melding komt binnen bij de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Zij bepalen afhankelijk van de inhoud van de melding op welke wijze de melding wordt afgehandeld. Boa’s zijn tijdens kantoortijden aanwezig en incidenteel in de avonduren en weekenden. Het is daarom niet altijd mogelijk om personen die vuurwerkoverlast veroorzaken op heterdaad te betrappen. Toch zijn overlastmeldingen heel waardevol voor de gemeente omdat zo locaties in beeld gebracht worden waar regelmatig vuurwerk wordt afgestoken. Zo kunnen boa’s gerichter optreden en neemt de pakkans toe.

 

Melden bij de politie

Buiten kantoortijden kunt u, bij dringende meldingen, contact opnemen met de politie via 0900-8844. Heeft u een vermoeden van handel of opslag van vuurwerk, bel dan ook de politie via dit telefoonnummer of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

 

Hulpdiensten inschakelen

Wanneer er sprake is van een misdrijf zoals vernieling of een andere acute situatie waarbij u hulpdiensten nodig heeft, dient u altijd 112 te bellen. Wilt u anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.