Samen voor een veilige buurt, ook in de buitengebieden

Iedereen wil leven in een veilige woonomgeving. Toch spelen onveilige situaties zich soms dichterbij af dan u denkt. Als gemeente werken wij, samen met de politie, op verschillende manieren aan de veiligheid voor onze inwoners. Ook u kunt gelukkig zelf veel doen om daaraan bij te dragen. In dit artikel leest u meer over het buitengebied als locatie voor verdachte activiteiten, hoe u gevaren en signalen herkent en vermoedens (anoniem) meldt.

Buitengebied Oirschot

Het buitengebied van gemeente Oirschot is een uitgestrekt gebied met landbouwgrond, natuurgebieden en een aantal woonkernen. Door de geïsoleerde ligging kan het buitengebied aantrekkelijk zijn voor mensen die ongezien willen opereren. Hierin schuilt het gevaar dat verdachte activiteiten, wanneer deze niet tijdig opgemerkt of gemeld worden, zich ongemerkt kunnen ontwikkelen. Dit kan gevolgen hebben voor u als inwoner. Zo is er bij hennepkwekerijen en drugslabs kans op brand- en ontploffingsgevaar. Andere gevaren zijn lekkages, schimmelvorming, stank, stroomstoringen en gevaren voor de gezondheid van omwonenden. Ook kan milieuschade ontstaan door dumpingen van drugsafval. Bovendien kosten hennepkwekerijen en drugslaboratoria de samenleving veel geld en zorgt de aanwezigheid ervan voor onrust en een onveilig gevoel in de buurt. De gemeente en politie hebben daarom de oren en ogen van u als inwoner nodig om een veilig en leefbaar buitengebied te behouden. 

Hennepkwekerij aangetroffen

In de periode juni tot en met september is één drugpand opgerold. Het gaat om een gedeelte van een schuur aan de St. Antoniusweg in Oirschot dat op 24 juli 2024 voor zes maanden is gesloten, omdat daar een hennepkwekerij was aangetroffen.

Signalen herkennen

Verdachte situaties zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Vaak gaan ze schuil in alledaagse gebeurtenissen. Het vraagt daarom om alertheid en een goed ontwikkeld gevoel voor wat wel en niet gebruikelijk is in uw omgeving. Samen met uw waarnemingen kunnen politie en handhavers sneller en gerichter optreden, waardoor ongewenste situaties in een vroeg stadium aangepakt kunnen worden.

Criminelen doen er alles aan om niet zichtbaar te zijn. Toch kunt u gevaren en signalen herkennen, zoals:

  • Vreemde geur of stankoverlast;
  • Laden of lossen op vreemde tijdstippen;
  • Afgeplakte ramen;
  • Beveiliging met camera’s;
  • Voortdurend zoemend, piepend of brommend geluid;
  • Dure auto’s en opvallende personen;
  • Geen contact met de buren.

Melden van verdachte situaties

Wij willen u vragen om verdachte situaties te melden. Dit kan bij de politie, maar we begrijpen dat mensen dit spannend vinden. Het kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Deze meldingen zijn 100% anoniem. Meld Misdaad Anoniem ziet geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl of bel kosteloos met 0800-7000. De politie bereikt u via www.politie.nl of 0900-8844. Onderneem nooit zelf actie wanneer u een lab of kwekerij vindt.

Logo Meld Misdaad Anoniem en het telefoonnummer: 0800 7000

Boerenlunch voor ondernemers en bewoners van het agrarisch buitengebied

Het buitengebied is kwetsbaar voor criminele praktijken door een combinatie van toenemende leegstand, anonimiteit en een onzeker toekomstperspectief van agrarische ondernemers. 1 op de 5 boeren en tuinders wordt benaderd door criminelen, maar dit leidt niet of nauwelijks tot meldingen. Om de veiligheid en weerbaarheid in het buitengebied te vergroten, zijn korte lijnen tussen (agrarische) ondernemers, bewoners, wijkagenten en boa’s in het buitengebied belangrijk. Samen met Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, ZLTO en Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland en gemeente Best organiseert gemeente Oirschot een boerenlunch die in het teken staat van een veilig buitengebied. We nodigen ondernemers en bewoners in het buitengebied uit om de onderlinge contacten met wijkagenten en boa’s aan te halen én laagdrempelig het gesprek hierover aangaan. De boerenlunch vindt plaats op 7 november van 11.45 tot 14.00 uur op locatie ’t Zand in Oirschot. Wilt u daar bij zijn? Reserveer een plek aan tafel door voor 31 oktober een email te sturen naar zltooirschotdebeerzen@zlto.nl.

Muziektheater Eldorado over ondermijning in de Brabantse Kempen

Dat het niet gemakkelijk is om te praten over verdachte situaties en ondermijning laat ook de muziektheatervoorstelling Eldorado zien. Op 1, 2, 3, 16 en 17 november is deze spraakmakende voorstelling op een boerenbedrijf in Vessem te zien. Het stuk gaat over een boerenfamilie die te maken krijgt met ondermijning en daarbij andere uitdagingen ervaart van het leven op het Brabantse platteland in 2024. De voorstelling laat - op soms hilarische wijze - zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit.

Naast de professionele cast met Björn van der Doelen, (acteur/zanger/gitarist en ex-PSV’er), Bart Klever (o.a. Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam) en Sarah Jonker (o.a. Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders, Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij) spelen koren en fanfares uit de regio mee. Acht gemeentes in de Kempen bundelen hun krachten om via deze voorstelling ondermijning in het buitengebied makkelijker bespreekbaar te maken voor de bewoners en ondernemers. Meer informatie en ticketverkoop op www.eldorado2024.nl/tickets.

Björn van der Doelen speelt één van de hoofdrollen in Eldorado, als de charmante crimineel
Björn van der Doelen speelt één van de hoofdrollen in Eldorado, als de charmante crimineel.