Principeverzoek

Wat kost het?

De kosten voor het behandeling nemen van een principeverzoek vindt u terug in de legesverordening.

Wat is het?

Heeft u een (bouw)plan, maar past dit niet binnen de regels van het omgevingsplan? Dien dan een principeverzoek in om de haalbaarheid van uw plan te toetsen. 

In het omgevingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Het bepaalt wat u mag bouwen en hoe gebouwen en terreinen gebruikt mogen worden. Wanneer uw (bouw)plan niet voldoet aan de regels uit het omgevingsplan, dan wilt u mogelijk eerst weten wat wij daarvan vinden. U kunt dan een principeverzoek bij ons indienen. Wij geven u dan een indicatie over de haalbaarheid van uw plan. Wij toetsen uw verzoek aan onze visie, wet- en regelgeving en aan ruimtelijke aspecten zoals verkeer, parkeren, natuur, archeologie en cultuurhistorie. Onze reactie op uw verzoek is een voorlopig standpunt en geen besluit. Bezwaar is niet mogelijk.
 

Participatie

Wij raden u aan om, voordat u een online principeverzoek indient,  in gesprek te gaan met mensen die gevolgen ondervinden van uw plan. Denk bijvoorbeeld aan buren. Dit heet participatie. Zo voorkomt u verrassingen en u krijgt inzicht in de zorgen die leven. Meestal is participatie niet verplicht, maar we moedigen het wel aan. Is het wel verplicht, dan hoort u dat tijdens het gesprek met de gemeente. In de Notitie inwonerparticipatie leest u welke stappen u kunt volgen.

Heeft deze informatie u geholpen?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Ellen van Rokven

Ellen Rokven

Medewerkster Klantcontactcentrum