Onderzoek naar mogelijke fusie gemeenten Best en Oirschot van start

De gemeenten Best en Oirschot onderzoeken  de komende maanden of ze samen één sterke gemeente kunnen vormen voor 50.000 inwoners in de Brainportregio. Het is daarbij belangrijk dat het unieke karakter van de kernen en het gebied behouden blijft. De gemeenteraden hebben hun colleges de opdracht gegeven om dit te verkennen. Voor de zomer van 2025 besluiten de gemeenteraden of ze willen fuseren, of niet. 

Plan van aanpak goedgekeurd

De colleges van Best en Oirschot hebben in december het plan van aanpak goedgekeurd. Hierin staat dat de gemeenteraden in juli 2025 negen deelonderzoeken (‘bouwstenen’) voorgelegd krijgen om hun besluit op te baseren. Twee daarvan zijn al klaar: deze laten zien hoe toekomstbestendig beide gemeenten nu zijn. Burgemeester Hans Ubachs van Best: “De onderzoeken lieten zien dat we allebei voor grote uitdagingen staan die onze zelfstandigheid onder druk zetten. Dit was de reden om een fusie te verkennen.” Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling van Oirschot vult aan: “Een fusie kan uitkomst bieden. Het is daarbij belangrijk dat we eerst goed onderzoek doen naar de impact.” 

Begin 2025 van start

Begin 2025 wordt  de financiële situatie van beide gemeenten onderzocht. Ook bekijken de gemeenten wat een fusie betekent voor de organisatie, de dienstverlening en bestaande samenwerkingen. Verder worden ook gesprekken met buurgemeenten en regionale partners gevoerd om hun mening over een mogelijke fusie tussen Best en Oirschot op te halen. Burgemeester Hans Ubachs: “We willen niet alleen de impact voor Best en Oirschot onderzoeken, maar ook kijken naar de effecten voor de regio en de omliggende gemeenten."

Inwoners en ondernemers denken mee

De gemeentebesturen willen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties betrekken bij het fusieproces. Tijdens bijeenkomsten en via online-kanalen wordt hen (in het voorjaar) gevraagd naar wat zij belangrijk vinden. Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling: “Wij hechten veel waarde aan de mening van onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Wat vinden zij belangrijk? Welke kansen zien zij? Waar maken zij zich zorgen over?”.  Dit is een eerste moment waarop de samenleving meedenkt bij dit fusieproces. Besluiten de gemeenteraden in juli 2025 om door te gaan, dan volgt een intensiever participatietraject. Inwoners denken dan mee over de toekomst van de nieuwe gemeente, zoals het behoud van het unieke karakter, de dienstverlening en zelfs de nieuwe naam. 

Hoe nu verder?

Het adviesbureau & Van de Laar begeleidt het fusieproces. Dit bureau heeft ervaring met fusies, zoals die van de gemeente Land van Cuijk. Op basis van de onderzoeken en inbreng van inwoners maakt het bureau een onafhankelijke analyse. Net voor de zomer van 2025 beslissen de gemeenteraden van Best en Oirschot of ze verder willen met het fusieproces. Als ze doorgaan, komt er een herindelingsontwerp. Inwoners mogen hierop reageren voordat de raden begin 2026 een definitief besluit nemen. Een eventuele fusiegemeente kan op z’n vroegst op 1 januari 2028 starten.