Omgevingswet van start

Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Vanaf deze datum moeten alle plannen voldoen aan de eisen van deze wet.


Wanneer krijg ik te maken met de Omgevingswet?

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u uw wilt huis verbouwen, een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer iets wilt bouwen bij uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan bij het nieuwe Omgevingsloket. U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan belanghebbende.

Wat verandert er door de Omgevingswet?

De Omgevingswet zorgt ervoor dat u meer kunt zeggen en vinden van plannen van de gemeente. Bijvoorbeeld omgevingsplannen voor het bouwen van een wijk of het aanleggen van een speeltuin. De besluiten van de gemeente gaan door de Omgevingswet ook sneller. Dit komt doordat de wetten gebundeld en dus makkelijker en sneller doorlopen kunnen worden. Maar de Omgevingswet verwacht ook dat u zelf met uw omgeving in gesprek gaat als u zelf plannen heeft. Bijvoorbeeld over het plaatsen van een schutting in uw tuin of  zonnepanelen op uw dak. Samen met de mensen in uw buurt bekijkt en bespreekt u of u uw plannen en ideeën zo kunt uitvoeren, in samenwerking met uw omgeving.

Toetsen van plannen

Ook de Omgevingswet heeft een planologisch kader: het omgevingsplan. Ruimtelijke initiatieven moeten daarin passen. Als een initiatief niet in dat kader past, kunnen we dit toch mogelijk maken door een aanpassing van het omgevingsplan of door een vergunning voor een ‘buitenplanse omgevingsplan activiteit’ (bopa).

Vergunning nodig?

Of u een vergunning nodig hebt, kunt u controleren bij het Omgevingsloket: www.omgevingswet.overheid.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het cluster Ruimtelijke Ontwikkeling, tel. 0499 - 58 3333.