Oirschot Behaagt: samen naar een nog mooiere, groenere gemeente

Met het project ‘Oirschot Behaagt’ wil de gemeente Oirschot een extra stap zetten naar een nog mooier, biodiverser en toegankelijker landschap. Er zijn diverse vergoedingen beschikbaar, bijvoorbeeld voor het aanplanten van bomen, het inzaaien van een bloemenrand of het aanleggen van een waterpoel. Verschillende Oirschottenaren gingen je voor.

Wethouder Joep van de Ven

“Oirschot is mooi. Ik zie kansen om onze gemeente nog mooier, groener en biodiverser te maken. Ik zie graag dat onze inwoners en boeren met hulp van de gemeente landschapselementen zoals heggen, bloemrijke randen en kikkerpoelen aan gaan leggen. We nodigen niet alleen mensen met grond in het buitengebied uit om mee te doen, maar ook particulieren met een tuin in één van onze kernen. Daarmee investeren we, naast een nog mooier landschap, ook in een gezondere werk- en leefomgeving.”

Wethouder Joep van de Ven

Het project

De gemeente Oirschot doet sinds dit jaar mee met het project Brabant Behaagt. Samen met andere organisaties willen we in dit project onder andere meer bomen en hagen planten, bloemrijke randen inzaaien en wandelpaden door boerenland aanleggen. Door meer bomen aan te planten of bloemrijke randen in te zaaien, hebben we dieren meer te bieden en kunnen ze zich veilig verplaatsen. Doordat we als gemeente meedoen met Brabant Behaagt, kunnen we onze inwoners en agrariërs ondersteuning bieden, met vrijblijvend advies, maatwerk plannen en financiële middelen. Brabants Landschap is de uitvoerende instantie namens gemeente Oirschot. Oirschot Behaagt is een uitwerking van het project Brabant Behaagt dat op 10 april officieel van start is gegaan in het Van Gogh Nationaal Park.

Als particulier kun je een steentje bijdragen en er zelf van genieten!

Marieke Nowee en Jan van den Dungen wilden graag wat bijdragen aan de plaatselijke flora en fauna. Marieke: “We hebben een stuk grond van de buren gekocht en wilden deze grond graag een landschappelijker uitzicht geven, passend bij het landelijke leven. Via via hoorden we van de StiLa-regeling en toen hebben we contact opgenomen. Wij hoeven ons brood niet te verdienen met dit land. Hoe mooi is het als wij dan een beetje bij kunnen dragen aan de biodiversiteit? Dat je de bloemetjes, de bijtjes, de beestjes wat ruimte geeft. Als particulier kun je zo een steentje bijdragen en je kunt er zelf van genieten.”

Marieke Nowee geniet van het landelijke leven

Samenspel

Marieke en Jan hadden geen tijd om zich overal in te verdiepen. Marieke: “Wij hadden geen idee hoe het in te richten. Dat was wel een drempel voor ons. Wij werden door de veldcoördinator ontzorgd qua plannen en tekeningen. We hebben veel contact gehad. Door de plannen vanuit hen kregen wij een beeld van de mogelijkheden en hoe het zou kunnen worden. Het moet namelijk ook te beheren zijn en blijven. We hebben er veel van geleerd. Het was toch nog onbekend. We wilden graag meer natuur in de tuin maar hoe? De kennis van vegetatie zit bij Brabants Landschap. Het is aantrekkelijk omdat je zowel qua kennis als qua financiën wordt geholpen. Je kijkt natuurlijk ook naar de soorten die hier thuishoren en iets bijdragen, passend bij het type grond en de omgeving. Het is een samenspel met Brabants Landschap, die dergelijke soorten aandragen. Samen zijn we tot een gedegen plan gekomen.”

Eerste resultaten zichtbaar

Marieke ziet, ondanks dat hun plan qua uitvoering nog in de opbouw zit, resultaat. “Als ik nu naar buiten kijken zie ik al allerlei dingen ontstaan. De struiken schieten omhoog en je ziet wat de natuur doet. Waar eerst alleen gras was is nu veel meer variëteit in de vorm van boompjes, hagen en een kruidenrijk grasland. Mensen die direct aan ons grenzen zijn heel enthousiast. Zeker als het in bloei staat is het heel mooi. Het esthetische is, naast de waarde voor de natuur, bijvangst.”

Onderhoud

Naast de aanleg van de bomen en hagen op hun grond, worden Marieke en Jan ook geholpen met vragen over het onderhouden van hun tuin. “We zijn zelf erg gemotiveerd om meer te doen voor onze omgeving, maar hebben niet alle kennis over planten en diersoorten. Wat moet je planten of wat wil je juist niet in de tuin? En hoe snoei ik dan de bomen? Over alles konden we vragen stellen aan de medewerker van het Groenloket die bij ons op bezoek kwam. In het plan dat we samen maakten staat ook beschreven hoe we alles kunnen onderhouden. Met de vergoeding die we vanuit de Stimuleringsregeling Landschap ontvangen, hebben we ons plan met een aannemer uitgevoerd, inclusief aanschaf, aanleg en onderhoud van de planten gedurende zes jaar.”

De mogelijkheden

BUITEN DE BEBOUWDE KOM

Stimuleringsregeling Landschap (StiLa)

Er is bijna €700.000 euro beschikbaar in onze gemeente. Via deze regeling kunnen grondbezitters
in het buitengebied een vergoeding krijgen om bijvoorbeeld een poel, kruidenrijke akkerrand of knotwilgenrij aan te leggen op hun grond. Er is geld voor aanschaf, aanleg, beheer en een vergoeding voor de grond. Na aanmelding wordt er contact opgenomen. Job de Folter, veldcoördinator van Brabants Landschap, helpt je graag met het maken van een uniek plan en het indienen van een aanvraag. Met deze regeling worden alle kosten voor 100% vergoed. Deze regeling is bedoeld voor plannen met een totaalsom groter dan €3000 euro.

Veldcoördinator Job de Folter.

Als gemeente Oirschot willen we geen ‘nee’ verkopen. Iedereen in het buitengebied moet mee kunnen doen. Als je plan na het vrijblijvende adviesgesprek te klein blijkt voor de StiLa-regeling, kunt u op de gemeente een beroep doen om toch de landschapselementen aan te schaffen. Bij het planten is er de keuze om houtwallen, struweelheggen of (vogel)bosjes aan te leggen op eigen grond. Het plantmateriaal (bosplantsoen) betaalt de gemeente en haal je op de afhaaldag in het najaar op bij een lokale kweker. Het planten doe je zelf. Tip: maak er een gezellige dag van met vrienden of familie!

ErvenPlus

Het doel van ErvenPlus is om dieren die van oudsher op erven voorkomen, weer terug te laten keren op die erven. Denk aan mussen, zwaluwen en uilen. Deze vogels hebben erven nodig waar hagen staan om in te schuilen, waar een nestkast hangt, of waar bloemrijke stroken zijn waar insecten op afkomen zodat de vogels ook iets te eten hebben. Ook egels zullen het erf vinden. Voor deze regeling geldt: je krijgt vrijblijvend advies en je krijgt alle bomen vergoed. Je moet de bomen wel zelf planten.

BINNEN DE BEBOUWDE KOM

Natuur in de Wijk

Natuur in de Wijk heeft als doel het leefgebied van vleermuizen, vogels en insecten binnen de bebouwde kom te verbeteren. Inwoners van Spoordonk, Middelbeers en Oostelbeers kunnen gratis beplanting en nestkastjes aanvragen vanuit het project. Ze kunnen kiezen uit onder andere fruitbomen, bessenstruiken, diverse hagen, bloeiende vaste planten, vogelhuisjes en vleermuizenkasten. Komende winter worden de bestellingen thuis afgeleverd. Ophangen en aanplanten verzorg je als inwoner zelf. Voor meer informatie en bestellen, ga naar www.natuurindewijk.nl. Meer dan 100 inwoners gingen je al voor.

Een gevarieerd landschap waar mens en dier samengaan

Willem en Hanne van de Schoot van Belevenis Boerderij & Camping De Steenuil doen mee met de Stimuleringsregeling Landschap. Willem: “In het verleden hebben we meegedaan aan de voorloper van StiLa, toen nog StiKa. Omdat de nieuwe regeling weer nieuwe kansen bood, heeft Brabants Landschap opnieuw contact met ons opgenomen om ons te adviseren over de mogelijkheden bij ons bedrijf. Zo hebben we ons wandelpad, na overlast en vandalisme, in overleg afgesloten voor openbaar gebruik en het wandelpad nieuw leven ingeblazen en toegankelijk gemaakt, alleen voor onze bezoekers. Ook om de natuur rust te geven en te beschermen. We willen hier een gevarieerd, veilig landschap creëren waar mens en dier samengaan. Nu we allerlei soorten planten hebben, weten er ook allerlei soorten dieren ons te vinden. De steenuil vliegt hier rond, op jacht naar voedsel dat er bij ons door de aanpassingen in het landschap veel is. Dit bevestigt nog maar eens dat de keten van onderaf moet kloppen. Door mee te doen dragen we bij aan de kringloop van het leven. En dat willen we meegeven aan de kinderen en volwassenen die hier komen.”

Willem en Hanne van Belevenis Boerderij & Camping De Steenuil

Samenwerking

Zus Hanne heeft de samenwerking met Brabants Landschap als prettig ervaren: “De medewerkers van het Groenloket dachten echt met ons mee. Ze snapten heel goed dat we wel ons geld moeten kunnen verdienen. Het moest dus een balans zijn tussen het versterken van het landschap en het behouden van ons bedrijf. En de resultaten zijn zichtbaar, want we zien hier veel hazen en zelfs ook kwartels, een vrij bijzondere vogelsoort.”

Liefde voor de natuur

De liefde voor de natuur is Hanne en Willem met de paplepel ingegoten. Hun ouders en grootouders werkten en leefden op hetzelfde terrein. Willem: “We willen kinderen leren ervaren hoe de natuur werkt en hoe het is om in de natuur bezig te zijn. Als je bezig bent met een schop in de grond staan er binnen no-time kinderen om je heen om te kijken wat je aan het doen bent.” Zus Hanne vult aan: “Kinderen worden geboren met een natuurlijke nieuwsgierigheid voor de wereld om hen heen, inclusief de natuur. We willen dat zij zich blijven verwonderen, ook over kleine beestjes als de pissebed. Niet alleen voor de ‘aaibare’ dieren.”

Ik heb interesse!

  1. Stuur een mail naar groenloket@brabantslandschap.nl. Vermeld hierbij: je adres, kadastraal nummer (indien bekend) en een korte omschrijving van je plannen.
  2. De veldcoördinator neemt contact op. Samen maken jullie een totaalplan.
  3. Uitvoering. De planten kunnen de grond in!