Nieuwjaarsontmoeting - Nieuwjaarsspeech burgemeester

Op 12 januari 2025 kwamen inwoners, organisaties en ondernemers samen in theater en cultureel centrum De Stoelendans om het nieuwe jaar in te luiden, bij te praten en te genieten van alles wat onze gemeenschap bijzonder maakt. In de volle zaal van De Stoelendans was een verrassend podiumprogramma met talent uit onze eigen gemeente. Muziek, zang, dans en poëzie - er was voor ieder wat wils. Ook werd de Cultuurpijs uitgereikt. Deze werd gewonnen door muziekvereniging Arti. Tijdens de Nieuwjaarsontmoeting hield burgemeester Judith Keijzers-Verschelling haar nieuwjaarsspeech. U leest deze hieronder.

Nieuwjaarsspeech burgemeester Judith Keijzers-Verschelling

Beste aanwezigen, beste inwoners,

Afgelopen jaar mocht ik 7 jaar burgemeester zijn van onze mooie gemeente Oirschot. En nog steeds vervul ik met heel veel plezier dit prachtige ambt. Zo geniet ik volop van de vele initiatieven en al die activiteiten die worden georganiseerd. Van sport- en spelweken voor de jeugd, Halloween tot de Sinterklaasbingo voor onze oudere inwoners. Maar ook van de mooie persoonlijke momenten die ik samen met inwoners mee mag vieren, zoals huwelijksjubilea en de verjaardag van een 100-jarige. Of het enthousiasme bij kinderen die na mogen denken over hun toekomst. Juist die generatie komt vaak met de meest prachtige plannen en ideeën.

Het is geweldig om te zien hoe kinderen bewust bezig zijn met hun toekomst. Ze denken na over belangrijke zaken zoals voldoende natuur, want we hebben immers bomen nodig voor onze zuurstof. Dat er voldoende ruimte is voor sport en spel, binnen en buiten, want bewegen is nu eenmaal hartstikke gezond. Maar ook het zorgen voor elkaar, dat iedereen voldoende bestaanszekerheid heeft en mee kan doen. Dat er voor iedereen ook echt een toekomst is. Regelmatig ontvang ik in het gemeentehuis basisschoolleerlingen. En als ze dan met elkaar plannen bedenken en in debat gaan, zie je altijd dat dit juist de belangrijke onderwerpen zijn.

Gelukkig zie ik dat velen van ons het belangrijk vinden om te zorgen voor elkaar, er te zijn voor de ander. Tegelijkertijd zie ik in ons land het begrip en de acceptatie richting de ander ook afnemen. Solidariteit en tolerantie komen in een ander perspectief te staan. Soms lijkt het of ik twee verschillende werelden zie.

Enerzijds een wereld waar de gemeenschapszin nog altijd ontzettend groot is. Anderzijds zie ik een wereld waarin soms harde woorden vallen, boosheid de boventoon voert en waar gemeenschapszin en er zijn voor een ander soms ver te zoeken zijn. Waar we niet bouwen aan gemeenschappen maar de ander juist buitensluiten. In politiek Nederland lijkt er een trend te zijn waarin het uitvergroten van tegenstellingen loont. Er worden scherpe debatten gevoerd, waarin sommigen zich stevig afzetten tegen de mening van anderen. En dat vertaalt zich in ons land. Meningen, ideeën en groepen komen soms steeds verder uit elkaar te staan. Door hard te roepen, denken sommigen hun gelijk te kunnen halen. Draagt dat bij aan de gemeenschapszin? Is dat nou goed voor ons land, onze regio’s, onze gemeenten en voor u? Ik denk het niet. 

In onze eigen gemeente zie ik het als mijn rol om te zorgen voor verbinding. Tegelijkertijd besef ik heel goed dat ‘verbinding’ voor sommigen een abstract en nietszeggend woord is. Voor mij betekent verbinding: mensen dichter bij elkaar brengen, zelfs degenen die lijnrecht tegenover elkaar staan en verschillen van ideeën, meningen en overtuigingen. Het betekent luisteren naar het stille midden: degenen die niet zo hard roepen, maar wel een waardevolle inbreng hebben. Als we bereid zijn naar elkaar te luisteren, te zoeken naar een middenweg en respectvol om kunnen gaan met de verschillen, blijven we met elkaar in verbinding. Dat is waar het voor mij om gaat.

Inwoners identificeren zich vaak sterk lokaal. Het zijn van een Oirschottenaar, Beerzenaar of Sporringse heeft vaak een bindend effect over vele scheidslijnen heen. Het is daar ook waar wij als gemeenten kunnen bijdragen; om mensen elkaar te laten vinden in de wijk of buurt, op scholen, op het werk en bij de verenigingen. Maar ook een gemeente kan dat niet alleen. Daar hebben we iedereen bij nodig. Samenleven betekent ook samen werken. Het doet mij goed om te zien dat we in onze gemeente de saamhorigheid en verbinding niet verloren zijn. Het is belangrijk dat we die koesteren en versterken. Daarom doe ik een beroep op u. Laten we, naar het voorbeeld van onze jeugd, samen blijven werken aan een gemeente waar voor iedereen echt een toekomst is. Een gemeente waarin iedereen zich thuis en welkom voelt.

Namens het gemeentebestuur wens ik u allen een gelukkig, gezond en liefdevol 2025.

Judith Keijzers-Verschelling 
Burgemeester gemeente Oirschot