Natuur, landschap en biodiversiteit

In Oirschot werken we op verschillende manieren aan het verhogen van de biodiversiteit. Biodiversiteit betekent een grote verscheidenheid aan leven, dus simpel gezegd willen we graag veel verschillende soorten planten en dieren in Oirschot. Variatie is namelijk belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Hier werken we graag aan samen met u! Onze gemeente wil graag bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit o.a. door meer leefgebied te creëren voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.

Bermen en gazons

In 2023 zijn we gestart om een deel van onze bermen en gazons anders te beheren. Voorheen maaiden we de bermen twee maal per jaar en gazons wekelijks. Nu kiezen we er voor om gefaseerd te maaien; sommige delen maaien we wel en dan wordt er een deel niet gemaaid.

Er zijn een aantal belangrijke redenen om gefaseerd te maaien. In de eerste plaats is het belangrijk dat er nectar en stuifmeel is voor vlinders, bijen, zweefvliegen en andere dieren in de berm. Als alles wordt gemaaid is er niets meer te halen en juist in juni, juli en augustus zijn er enorm veel van de bestuivers aanwezig in bermen en groenstroken. Dan moeten er dus bloeiende planten zijn. Ook als schuilmogelijkheid zijn die overstaande delen van belang; daar zullen allerlei dieren uit het gemaaide deel een goede schuilplaats vinden. Heel belangrijk is ook dat in stukken die niet worden mee gemaaid eitjes, rupsen, larven en poppen van allerlei insecten kunnen overleven.

Wanneer we helemaal niet meer zouden maaien, dan komen er juist struiken en niet veel later bomen en bos. Bosontwikkeling in bermen is niet gewenst omdat deze bedoeld zijn als verkeersbegeleiding en ook als ‘vluchtstrook’ voor verkeer. In bermen vinden we vooral grasvegetatie en als we de biodiversiteit er willen bevorderen, moeten we vooral proberen om er meer variatie, meer bloemen en meer kleur in te krijgen.

Helaas zien we nog regelmatig dat bermen door bewoners gemaaid worden, omdat ze dit mooier vinden. Dit is echter niet de bedoeling! Als gemeente hebben we de keuze gemaakt om deze berm niet te maaien, zodat flora en fauna zich optimaal kan ontwikkelen.

Wadi’s

In de gemeente hebben we afgelopen jaren meerdere wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie) aangelegd. Een wadi is een infiltratiesysteem voor afvoer en opvang van hemelwater. Na loop van tijd zakt het water de bodem in en staat de wadi weer leeg. Net als bij gazons en de bermen, proberen we ook hier een diversiteit aan kruiden te ontwikkelen. Bij nieuw aan te leggen wadi’s zaaien we ze meteen in met een bloemen- en/of kruidenmengsel.

Monitoring

Om de effecten van de nieuwe beheermaatregelen en andere factoren te meten, vindt er tweejaarlijks een monitoring plaats naar de diversiteit van bloeiende planten en insecten in de bermen. Voorafgaand aan dit monitoringsplan heeft er een nulmeting plaats gevonden. Op deze wijze kunnen we de verschillende jaren met elkaar vergelijken en kunnen we trends in de biodiversiteit bijhouden.