Lotingsysteem voor bouwkavels en nieuwbouwkoopwoningen
Sinds 17 oktober 2024 heeft gemeente Oirschot nieuw beleid voor de toewijzing van bouwkavels en nieuwbouwkoopwoningen. Bij het nieuwe beleid worden de afzonderlijke bouwkavels en nieuwbouwkoopwoningen toegewezen en verloot aan kandidaten die zich voor het woningbouwproject hebben ingeschreven. De voorkeuren voor bouwnummers van de kandidaten zijn hiervoor de basis. De bouwnummers met de minste voorkeuren worden als eerste toegewezen (of geloot, als er meerdere kandidaten zijn met dezelfde voorkeuren).
Wat bereiken we met de nieuwe manier van loting en toewijzen:
- bij elk project wordt aan zoveel mogelijk woningzoekenden een kavel of koopwoning toegewezen, zoveel mogelijk volgens hun eerste voorkeur;
- grotere kansen voor kandidaten zónder een specifieke voorkeur bínnen een woningbouwproject; zij kunnen een (hoge) voorkeur opgeven voor minder populaire woningen in een plangebied;
- snellere voortgang en start bouw van woningen, omdat er sneller duidelijkheid is over het verkoopresultaat.
Soms extra voorwaarden bij een woningbouwproject
Specifieke voorwaarden zijn soms wenselijk. Bijvoorbeeld: het aanleveren van een financiële scan. Van de bank of een hypotheekadviseur. Hiermee toont een woningzoekende aan dat hij of zij de gewenste bouwkavel of nieuwbouwkoopwoning kan financieren. Dit staat dan altijd in de inschrijfvoorwaarden van het woningbouwproject.
Waarom hebben we de toewijzing van nieuwbouwkoopwoningen en bouwkavels veranderd?
Langer geleden wezen we toe door een lotingsnummer te geven aan kandidaten die zich hadden ingeschreven voor het woningbouwproject. Werd het lotingsnummer getrokken? Dan pas koos de kandidaat een bouwnummer. Regelmatig zagen kandidaten na een gesprek met de makelaar tóch af van de koop. Dit lotingsysteem had dan ook de volgende nadelen:
- Andere woningzoekenden kozen bij de loting een ándere woning of bouwkavel binnen het project, terwijl op een later moment hun eerste voorkeur alsnog vrij kwam.
- Het ‘teruggeven’ van bouwkavels en nieuwbouwkoopwoning vertraagt de verkoop en de bouw begint dus later.
Eerst een nieuwe methode bij wijze van proef…
De nadelen van het oude systeem vonden we niet wenselijk. In drie woningbouwprojecten (Ekerschot-Noord, Moorland/ Eindhovensedijk én de voormalige supermarkt aan de Doornboomstraat), gebruikten we bij wijze van proef een andere toewijzingsmethode. De ervaringen die we hier opdeden, verwerkten we in nieuw beleid.
Dit nieuwe beleid pasten we toe bij de toewijzing van de 20 nieuwbouwkoopwoningen in het project ‘De Doornboom’ in Middelbeers (hier stond vroeger Brouwerij De Doornboom en later Limonadefabriek Primeur ).
…. en nu dus een definitief vastgesteld beleid
Na evaluatie van deze toewijzing stelde het college van burgemeester en wethouders het nieuwe beleid definitief vast. Dit trad op 17 oktober 2024 in werking. Op Overheid.nl staat het nieuwe beleid: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR725500.