Klimaatbestendig en biodivers Oirschot
Het klimaat verandert en dat merken we steeds vaker. Hevige regenbuien, extreme hitte en langdurige droogte komen vaker voor, met gevolgen zoals wateroverlast, verdroging en gezondheidsklachten door hitte en smog. Gelukkig kunnen we samen actie ondernemen om Oirschot klimaatbestendiger en groener te maken.
Waarom is klimaatadaptatie belangrijk?
Het weer wordt extremer. Door onze omgeving slim in te richten, kunnen we de gevolgen van klimaatverandering beperken. Denk aan minder wateroverlast bij hoosbuien, minder hittestress tijdens warme dagen en minder schade aan natuur, gebouwen en infrastructuur.
Wat is biodiversiteit en waarom is het belangrijk?
Biodiversiteit is de verscheidenheid aan planten, dieren en micro-organismen. Een rijke biodiversiteit draagt bij aan een
gezond ecosysteem dat onder andere zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en natuurlijke plaagbestrijding.

Wat doet de gemeente Oirschot?
Om Oirschot klimaatbestendiger en groener te maken, nemen we als gemeente verschillende maatregelen. Zo zorgen we ervoor dat regenwater beter wordt opgevangen en afgevoerd, bijvoorbeeld door het aanleggen van aparte hemelwaterriolen. Het afkoppelen van regenwater helpt om wateroverlast bij hevige buien te verminderen, voorkomt dat schoon regenwater onnodig naar de rioolwaterzuivering gaat en draagt bij aan een natuurlijker watersysteem en een gezond grondwaterpeil.
Ook besteden we veel aandacht aan de inrichting van de openbare ruimte. We vervangen dichte bestrating door open verharding, zodat regenwater beter in de bodem kan trekken. Daarnaast planten we meer bomen en groen in woonwijken om hittestress tegen te gaan en de biodiversiteit te bevorderen.

Verder nemen we de volgende maatregelen:
- Groene daken en gevels - Deze helpen bij het tegengaan van hitte, isoleren gebouwen én vangen regenwater op.
- Vergroenen van de openbare ruimte - Met extra bomen, planten en struiken verbeteren we het leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren.
- Waterberging - Door de aanleg van wadi’s en infiltratievoorzieningen kunnen we wateroverlast beter opangen en beheersen.
- Bewustwording en educatie - We organiseren workshops en delen praktische tips om inwoners te helpen hun omgeving groener en duurzamer te maken. Meer informatie vind je op de website van IVN Oirschot.
- Tuincoaching - Inwoners kunnen gratis gebruikmaken van een tuincoach voor persoonlijk advies over het vergroenen en biodivers maken van hun tuin. Boek hier een tuincoach.

Wat kun je zelf doen?
Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan een klimaatbestendig en biodivers Oirschot:
- Vervang tegels door planten: Zo kan regenwater beter de grond in en blijft de omgeving koeler.
- Plaats een regenton: Hiermee vang je regenwater op voor het besproeien van planten, het wassen van ramen of als drinkwater voor huisdieren. Dit bespaart kostbaar drinkwater.
- Maak je tuin groener: Plaats bijvoorbeeld schaduwrijke bomen, klimplanten of groene borders om hitte te verminderen.
- Stimuleer biodiversiteit: Plant insectvriendelijke bloemen, zet een insectenhotel neer of plaats een vogelkastje.
- Koppel je regenpijp af: Zo stroomt regenwater de tuin in in plaats van het riool, wat helpt tegen wateroverlast en goed is voor de natuur.
Instructie afkoppelen regenwaterafvoer
Verbouwplannen? Denk aan waterberging
Ga je verbouwen? Dan is het vaak verplicht om een waterberging aan te leggen. Dit helpt om regenwater op je eigen terrein vast te houden, wat verdroging tegengaat en wateroverlast voorkomt.
Wat is het nut van een waterberging?
Waterberging is een manier om schone waterstromen op het eigen perceel te houden. Dit heeft meerdere directe voordelen. Door water te houden op de plek waar het neerkomt wordt bijgedragen aan het tegengaan van verdroging. Ook draagt het bij aan het voorkomen van wateroverlast door de hoeveelheid water in de riolering te verminderen, waardoor er bergingscapaciteit overblijft in de openbare riolering.
Waar je op moet letten
Voor het aanleggen van een waterberging moet je als vuistregel op een aantal zaken letten:
- Zorg dat de bodem boven de hoogste grondwaterstand ligt;
- Maak een noodoverloop voor de afvoer van extreme buien;
- Ontwerp de berging zo dat deze na een bui weer binnen 24 uur weer beschikbaar is (het water moet na een bui kunnen infiltreren in de ondergrond of gereguleerd/vertraagd worden afgevoerd);
- Het ontwerp moet je ter toetsing bij de gemeente voorleggen. Bij de aanvraag van een bouwvergunning ontvang je hierover nadere informatie hoe dit te doen.
Voor gedetailleerde informatie, verwijzen we je naar de hemelwaterordening Oirschot.
Meer informatie
Wil je je huis en tuin klimaatbestendiger maken? Kijk voor tips en inspiratie op de website van Klimaatadaptatie Brabant of neem contact op met de gemeente Oirschot.