Hout stoken om gas te besparen?
De gasprijs is nog steeds hoog en dat met de winter in aantocht. Op veel plaatsen zijn de houtkachels en open haarden al een tijdje weer aan. Niet alleen buiten voor de gezelligheid, maar juist ook binnenshuis wordt er vaker gestookt. De rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma), ouderen en kinderen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.
Rook- en geuroverlast verminderen
Wilt u toch een houtkachel, terrashaard of ander vuurtje stoken? Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:
- Stookt u binnenshuis? Laat dan de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen en zorg voor volledige luchttoevoer. Houd daarnaast ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open).
- Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof.
- Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen niet in de kachel vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
- De manier van ontsteken is van grote invloed op het beperken van rook. Volg daarom altijd de instructies van uw kachel of haard. Als die ontbreken, gebruik dan de Zwitserse methode om vuur aan te steken: plaats het hout kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en aanmaakmateriaal bovenop. Maak het vuur van bovenaf aan en niet van onderop.
- Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.
- Wilt u buiten hout stoken? Raadpleeg dan eerst Stookwijzer.nu. Op deze website kunt u zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt op dit moment is. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer.
Wat te doen bij overlast
Ervaart u overlast van rook? Probeer er altijd eerst samen uit te komen:
- Stel eerst vast waar de rook vandaan komt. Misschien zijn er meerdere buren die hout stoken.
- Zijn er meer buren die last hebben van de rook? Dan kunt u samen stappen ondernemen.
- Overleg met de houtstokers: misschien zijn zij zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last hebt van hun rook. Vertel ook dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen verminderen.
- Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan twee of drie weken lang elke dag wanneer u precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op u? Ook kunt u foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal.
- Praat nog eens met uw houtstokende buren. Misschien snappen ze uw probleem nu wel en willen ze rekening met u houden.
Komt u er samen niet uit?
Dan kunt u een melding indienen www.oirschot.nl/melding. Houd er wel rekening mee, dat dit niet altijd een snelle oplossing van het probleem betekent. Wij vragen u om bewijzen en houden rekening met beide belangen, van u en de houtstokende buren.