Houd misdaad uit je buurt, geef drugscriminaliteit geen kans

Iedereen wil leven in een veilige woonomgeving. Toch spelen onveilige situaties zich soms dichterbij af dan u denkt. Als gemeente werken wij, samen met de politie, op verschillende manieren aan de veiligheid voor onze inwoners. Ook u kunt gelukkig zelf veel doen om daaraan bij te dragen. In dit artikel leest u meer over een actieweek bij DPD Oirschot, opgepakte drugsdealers en hoe u gevaren en signalen van drugscriminaliteit herkent en vermoedens (anoniem) meldt. Ook informeren we u over een socialmediacampagne die in januari plaatsvond met als doel jongeren te helpen voorkomen dat ze in de criminaliteit terechtkomen.

Twee mannen dragen containers van hun busje naar een drugslab.

Actieweek DPD Oirschot

Politie, douane en DPD Nederland werkten in de afgelopen periode nauw samen om bij pakketverzender DPD Oirschot pakketten met een verdachte inhoud verscherpt te controleren. Het doel van deze actieweek was het inzichtelijk krijgen van de omvang van de misbruik van pakketvervoerders voor het verzenden van drugspakketten. Daarnaast is de actieweek bedoeld om alle post- en pakketdiensten bewust te maken van het feit dat drugscriminelen misbruik maken van hun diensten. 

In de actieweek DPD zijn waardevolle inzichten verkregen in de werkwijze van zenders en ontvangers van pakketten. Ook zijn er concrete vondsten gedaan. Zo zijn er pakketten onderschept met grondstoffen voor de productie van verdovende middelen en zijn designerdrugs aangetroffen. Daarnaast zijn verschillende pakketten in beslag genomen met medicatie die in strijd is met de geneesmiddelenwet. De grote winst van deze actie ligt in de nieuwe impuls die is gegeven aan de publiek-private samenwerking, waarmee gezamenlijk een krachtige vuist gemaakt blijft worden tegen ondermijnende criminaliteit. 

Drugsdealers opgepakt

Medio november 2024 heeft de politie tijdens een verkeerscontrole een grote hoeveelheid drugs aangetroffen bij een bestuurder en bijrijder van een personenauto. In de woning van de verdachten werden verdovende middelen aangetroffen. In totaal bleken ze meer dan 450 eenheden verdovende middelen in bezit te hebben. De verdachten zijn aangehouden en moeten zich verantwoorden voor de rechter. Ze hebben vanuit de gemeente een voornemen tot last onder dwangsom ontvangen. Dit is een bestuurlijke maatregel die de burgemeester kan opleggen om te voorkomen dat een overtreding zich herhaalt. Als ze opnieuw met drugs worden betrapt, moeten ze per keer een geldboete betalen.

Socialmediacampagne ‘Ga het gesprek aan, ook als het lastig is’

Ook in onze gemeente zijn er jongeren die het risico lopen om in de criminaliteit terecht te komen. Goede voorbeelden, zoals een sportcoach, broer of zus, kunnen jongeren beschermen tegen criminaliteit. In gesprek gaan met jongeren is belangrijk, ook als dat lastig is. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In januari 2025 vond een campagne op social media plaats met als doel om mensen erop te attenderen dat ze jongeren kunnen helpen te voorkomen dat ze in de criminaliteit terechtkomen. Door het gesprek met hen aan te gaan, ook als het lastig is. Middels een korte video, een kennisquiz en een tip van Oirschotse jongerenwerkers Nina en Julian liet deze campagne zien hoe je dat aanpakt. De campagne vond plaats in de acht Kempengemeenten. In Oirschot zijn 17.130 mensen bereikt via Facebook en Instagram.

Veiligheidsdag Oirschot op 22 maart 2025

Op zaterdag 22 maart vindt op de markt in Oirschot de Veiligheidsdag plaats. In een educatieve ondermijningscontainer krijgt u informatie over de gevaren van ondermijning op de gebieden van hennep, cocaïnehandel, en synthetische drugs. Ook kunt u in gesprek gaan met diverse hulpdiensten die voor onze veiligheid zorgen. Meer informatie, tijd en programma worden op een later moment hier gecommuniceerd.

Signalen herkennen

Verdachte situaties zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Vaak gaan ze schuil in alledaagse gebeurtenissen. Het vraagt daarom om alertheid en een goed ontwikkeld gevoel voor wat wel en niet gebruikelijk is in uw omgeving. Samen met uw waarnemingen kunnen politie en handhavers sneller en gerichter optreden, waardoor ongewenste situaties in een vroeg stadium aangepakt kunnen worden.

Drugscriminelen doen er alles aan om niet zichtbaar te zijn. Toch kunt u gevaren en signalen herkennen, zoals:

  • Vreemde geur of stankoverlast
  • Laden of lossen op vreemde tijdstippen
  • Afgeplakte ramen
  • Beveiliging met camera’s
  • Voortdurend zoemend, piepend of brommend geluid
  • Dure auto’s en opvallende personen
  • Geen contact met de buren

Melden van verdachte situaties

Wij willen u vragen om verdachte situaties te melden. Dit kan bij de politie, maar we begrijpen dat mensen dit spannend vinden. Het kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Deze meldingen zijn 100% anoniem. Meld Misdaad Anoniem ziet geen telefoonnummers, neemt geen gesprekken op en noteert geen herleidbare gegevens. Ga naar de website van Meld Misdaad Anoniem of bel kosteloos met 0800-7000. De politie bereikt u via www.politie.nl of 0900-8844. Onderneem nooit zelf actie wanneer u een lab of kwekerij vindt.

Drugsdeal met tekst: vreemd of verdacht?