Het terrein van de Oude Toren wordt in oude glorie hersteld
Op 5 februari jongstleden heeft landschapsarchitect Frank van Vliet van ontwerpbureau Pheae design in opdracht van de gemeente Oirschot het terreinplan van de Oude Toren gepresenteerd aan alle belanghebbenden. Dit conceptontwerp was een uitwerking gebaseerd op de wensen en voorwaarden die de verschillende betrokkenen het afgelopen jaar hebben aangedragen. Tijdens de sessie is het terreinplan aangepast t.b.v. van de bescherming van natuur en archeologische waarden.
De Oude Toren is eind 2023 in zijn geheel gerestaureerd en het terrein is ontdaan van de woekerende vlier, brandnetels en braamstruiken. Nu er een terreinplan ligt kan de werkelijke uitvoering - in nauwe samenwerking met Werkgroep Natuur & Landschap (WNL) en de Stichting Vrienden Oude Toren (SVOT) - beginnen, waarbij de aanleg onder archeologisch toezicht vanaf half maart zal starten.
Aanpak leidt tot tevredenheid
Alle aanwezigen, waaronder WNL, SVOT, Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO) en de culturele sector zijn blij met de grondigheid en zorgvuldigheid waarmee het proces is doorlopen. Bij de indeling van het terrein is met alle facetten rekening gehouden. Daarnaast is men verheugd met het feit dat de locatie bruikbaar zal zijn voor de mens in goede harmonie met de aanwezige flora en fauna.
Met het huidige plan geeft de gemeente invulling aan de publieke wens om deze cultuurhistorische plek op gepaste wijze te gaan benutten. Naast de stimulans tot kleinschalige culturele activiteiten zal ook de ecologische en landschappelijke waarde van het terrein worden versterkt door meer variëteit aan te brengen in de ecologie. Gefaseerd en in loop van jaren wordt naar een eindsituatie toegewerkt die toekomstbestendig is met een grote soortenrijkdom.
Kappen deel Amerikaanse eiken
De eerste stap hiertoe is het kappen van een deel van de niet-inheemse Amerikaanse eiken. Deze exoot is dominant met zijn grootte en kroonvolume, waardoor alle ecologisch waardevollere (laag)begroeiing geen kans krijgt. Door de gefaseerde kap blijft het binnenklimaat in de Oude Toren voor de aanwezige dieren behouden, maar kan wel de historische lindestructuur op de schanswal worden hersteld. Daarnaast biedt de zo gecreëerde lichtinval kruidenrijke bloemen en het laag- en hoog struweel de kans tot wasdom te komen en ontstaat er meer biodiversiteit.
Om deze aanpak tot een succes te brengen wordt naast het meerjarenplan een beheer- en onderhoudsplan opgesteld samen met een ecoloog, een boomdeskundige en de landschapsarchitect, in samenspraak met de betrokken partijen. De gemeente heeft voor het onderhoud de reikende hand gekregen van zowel de Werkgroep Natuur & Landschap (WNL) als de Stichting Vrienden Oude Toren (SVOT).
Het terrein van de Oude Toren wordt in oude glorie hersteld tot een plek waar historie, cultuur en natuur op oeroude wijze weer samen gaan.