Geldzorgen? Wij staan voor u klaar

Hoge energierekeningen en dure boodschappen: door de inflatie hebben steeds meer mensen moeite met rondkomen. Dit geldt voor 32% van de huishoudens in Nederland. Aan het einde van hun geld houden ze steeds een stukje maand over. Herkent u dit ook? Of vraagt u zich af hoe u nog kunt uitkomen met uw geld? Wij willen u helpen om geldproblemen aan te pakken. Op deze pagina leest u hoe we u als inwoner van de gemeente Oirschot kunnen ondersteunen. Of misschien kent u wel iemand in uw omgeving die ondersteuning nodig heeft?

Wat WIJzer Oirschot kan doen


Als u geldzorgen heeft, kunt u een beroep doen op tal van regelingen. Maar waar klopt u aan? Waar heeft u recht op? Waar kunt u terecht met juridische vragen? En: hoe vult u die moeilijke formulieren in? De medewerkers van WIJzer Oirschot zijn er voor u. WIJzer Oirschot is de voordeur voor alle vragen over (geld)zorgen, wonen en welzijn in Oirschot.

Team WIJzer kan helpen bij het aanvragen van regelingen en helpen met het invullen van (digitale) formulieren, bijvoorbeeld voor het aanvragen van bijzondere bijstand, collectieve zorgverzekering, individuele inkomenstoeslag en/of Participatieregeling 18+. Team WIJzer maakt hiervoor gebruik van partners, zoals KempenPlus en Maatschappelijke Dienstverlening voor schuldhulpverlening. Samen met u kijken we hoe we uw geldzorgen kunnen aanpakken en op welke regelingen u recht heeft. Loop gerust binnen bij de locatie in de bibliotheek (in De Stoelendans). U kunt ook vooraf bellen of een e-mail sturen voor het maken van een afspraak.

0499 - 33 51 42
info@wijzer-oirschot.nl
www.wijzer-oirschot.nl
De Loop 67 in Oirschot

Openingstijden: maandag tot en met donderdag 9.00 - 17.00 uur en vrijdag 9.00 - 13.00 uur. Spreekuur Middelbeers in gezondheidscentrum de Beerzen (Doornboomstraat 34) op woensdag 9.00 - 12.00 uur

 

“Niemand hoeft zich te schamen voor geldzorgen, het kan iedereen overkomen. Blijf er niet mee rondlopen maar zoek hulp.” Wethouder Corine van Overdijk

Informatie Digitale Overheid

Tegenwoordig kunt u van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Informatie Digitale Overheid (IDO) is de plek waar u terecht kunt als u vragen heeft over de digitale overheid. Medewerkers van de bibliotheek helpen met het vinden van informatie op internet of verwijzen je door naar lokale partners. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een DigiD, huur- en zorgtoeslagen, rijexamen, kinderbijslag enzovoort. Maar ook voor hulp bij het gebruik van mijnoverheid.nl, de werkmap van het UWV of bijvoorbeeld het online betalen van een verkeersboete. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Kom langs in de bibliotheek. Wij denken mee en geven informatie zodat u verder kunt. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek en u hoeft geen afspraak te maken.

085 - 77 33 292
oirschot@bibliotheekdekempen.nl
De Loop 67 in Oirschot

Openingstijden: dinsdag 10.00 - 13.00, woensdag 10.00 - 12.00 en 14.00 - 17.00, vrijdag 14.00 - 17.00, zaterdag 10.00 - 13.00 uur

Gemeente Oirschot

Als u en uw eventuele partner samen een netto besteedbaar inkomen hebben op bijstandsniveau en er weinig vermogen is, komt u wellicht in aanmerking voor (gedeeltelijke) kwijtschelding van afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerende zaakbelasting. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met team WIJzer of vraag rechtstreeks kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aan.

0499 - 58 33 33
WhatsApp: 06 - 23 20 98 13
info@oirschot.nl
www.oirschot.nl
Deken Frankenstraat 3 in Oirschot
 

Stichting Leergeld

Voor ouders is er Stichting Leergeld wanneer zij voor hun kind(eren) bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten niet kunnen betalen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de aanvraag voor een fiets, contributiegelden, schoolgeld, laptop of andere schoolbenodigdheden. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met team WIJzer of rechtstreeks bij Stichting Leergeld via onderstaande contactgegevens:

06 - 27 65 03 02 (dinsdag van 09.00 - 12.00 en donderdag van 13.00 - 16.00 uur)
contact.leergeld@gmail.com
www.leergeldbest.nl

Voedselbank

De Stichting Voedselbank Best e.o. is een vrijwilligersorganisatie die vanuit een grote betrokkenheid wekelijks gratis voedselpakketten verstrekt aan mensen die dat letterlijk broodnodig hebben. De voedselpakketten zijn bedoeld als noodhulp voor mensen die kortere of langere tijd financieel niet kunnenrondkomen. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met team WIJzer of maak een afspraak voor een intakegesprek bij de locatie op Sportlaan 10 in Best.

06 - 46 66 80 25
clienten@voedselbankbest.nl
www.voedselbankbest.nl
 

Caritas Oirschot

Caritas Oirschot helpt mensen die extra hulp nodig hebben. Ze geven geld of spullen als andere hulp niet genoeg is. Caritas Oirschot kijkt naar uw situatie om te zien hoe ze kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld door het kopen van een nieuwe koelkast, het betalen van een examen of van een nieuwe fiets.

06 - 10 02 80 71
WhatsApp: 06 - 10 02 80 71
info@caritas-oirschot.nl
caritas-oirschot.nl
 

Pak geldzorgen aan

Het is belangrijk om uw geldzaken goed op orde te hebben, zodat u precies weet hoe uw financiële situatie eruitziet. Een goed overzicht van uw inkomsten en uitgaven helpt hierbij. Op de website van Nidub staan veel tips, tools en stappenplannen voor meer grip op geld en tips om kosten te besparen. 
 

Doe de test op Geldfit.nl

Heeft u grip op uw geld? Geldfit geeft u gratis informatie over geld in uw situatie. Doe de test en ontdek binnen 2 minuten wat u kunt doen. Tijdens deze test blijft u anoniem. De test stelt u een paar korte vragen. U ziet daarna welke organisaties er voor u zijn. U krijgt tips of een persoonlijk advies. Of neem direct anoniem contact op. Geldfit denkt graag met u mee.

0800 - 81 15
WhatsApp: 06 - 42 31 40 37
www.geldfit.nl

“Ik had net een sociale huurwoning toegewezen gekregen en het werd al snel duidelijk dat financieel rondkomen niet zou lukken. Op dat moment stond een werknemer van WIJzer voor me klaar. Ik kreeg informatie over alles wat WIJzer te bieden heeft, en werd doorverwezen naar Schuldhulpverlening. Ik heb veel geleerd van mijn schuldhulpverlener. Hierdoor heb ik grip op mijn financiën en weet ik dat ik nooit meer terug zal vallen in problematische schulden. Mijn schuldhulpverlener nam echt de tijd voor me en ik voelde me niet eenzaam in het schuldtraject en juist heel erg gesteund.”

Inwoner van Oirschot (55 jaar)

“Ik had in de gaten dat het financieel alleen maar achteruit ging. Het moment dat ik besloot financiële hulp te zoeken, kwam toen ik de verantwoordelijkheid voor mijn kinderen voelde. Ik wilde niet dat zij hier verder onder zouden lijden. Ik heb de telefoon gepakt en de gemeente gebeld met de vraag of ze me konden helpen. Er is heel veel hulp waar je gebruik van kan maken, je moet het alleen weten. Op school kreeg ik een brief van Stichting Leergeld, in de brief stond ‘Heeft u geldzorgen? Neem contact met ons op’. Dat heb ik gedaan. We krijgen nu veel ondersteuning met leuke uitjes en spullen voor de kinderen.”

Inwoner van Oirschot (40 jaar)