Eerste gezamenlijke stap richting mogelijke fusie tussen Best en Oirschot
De gemeenten Best en Oirschot gaan samen verkennen of het haalbaar en wenselijk is om één gemeente te vormen. Hoe dat proces eruit ziet, is uitgewerkt in een initiatiefvoorstel van beide gemeenteraden. De colleges krijgen de opdracht om een uitgebreide analyse en onderzoek uit te voeren. Een belangrijk onderdeel van deze fase is participatie, waarbij inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties nauw worden betrokken.
Initiatiefvoorstel eerste gezamenlijke stap
Op 16 september besloot de gemeenteraad van Best om positief te reageren op de eerdere vraag van Oirschot om verdere samenwerking te verkennen. Daartoe wordt een gezamenlijk onderzoek gestart om te kunnen beoordelen of een bestuurlijke fusie mogelijk en wenselijk is. De raadswerkgroepen van Oirschot en Best hebben hiervoor samen een initiatiefvoorstel gemaakt. Dit voorstel, dat beide gemeenteraden in november behandelen, geeft richtlijnen voor de volgende fase: de verkennings- en participatiefase.
Wat wordt onderzocht?
De colleges krijgen de opdracht om in de verkennings- en participatiefase verschillende onderwerpen te onderzoeken die impact hebben op een bestuurlijke fusie. Denk bijvoorbeeld aan de financiële situatie van beide gemeenten en de sterke en zwakke punten van de ambtelijke organisaties. Ook de samenwerkingen van de gemeenten vormen onderdeel van het onderzoek. Wat zijn de gevolgen als de gemeenten toetreden of uittreden uit samenwerkingsverbanden? Verder krijgen de colleges de opdracht om te kijken hoe andere partijen, zoals omliggende gemeenten en de provincie Noord-Brabant, tegen een fusie aankijken. John Verheijen, voorzitter van de raadwerkgroep van Best. “Als gemeenteraden bepalen we daarnaast welke thema’s wij zelf belangrijk vinden bij een bestuurlijke fusie, zoals wonen, zorg en veiligheid. Per thema gaan we uitgangspunten formuleren, die in de volgende fase verder worden uitgewerkt.”
Betrokkenheid inwoners
Aan het einde van de verkenningsfase worden inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties betrokken. In het voorstel staat dit bewust aan het eind, zodat de hoofdlijnen van het onderzoek gedeeld kunnen worden. Claud Leermakers, voorzitter van de raadswerkgroep van Oirschot: “Wij zijn benieuwd naar de kansen en zorgen die zij zien. Deze inbreng is ook belangrijk voor het vervolgproces.”
Hoe nu verder?
De resultaten van de bouwstenen geven de gemeenteraden inzicht om halverwege 2025 een eerste stap te zetten richting een mogelijke fusie. Na het principebesluit volgt het wettelijke traject. De raden moeten dan nog twee keer beslissen of ze doorgaan. Dit proces duurt minimaal twee jaar. De vroegst mogelijke datum voor de fusie is 1 januari 2028. Dit is haalbaar als het proces snel en goed verloopt, maar zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid. Beide gemeenten zijn nu echt samen aan de slag gegaan en dit blijft zo in het vervolgtraject.
De gemeenteraad van Oirschot behandelt op 5 november het initiatiefvoorstel. Je kunt het voorstel inzien via onze website.