Donkere dagen

Dit is een oud bericht.

Het Donkere Dagen Offensief gaat weer van start nu het ’s avonds weer vroeg donker is. Het aantal inbraken stijgt namelijk elk jaar rond deze periode, omdat dieven hun kans schoon zien zodra het donker is en er minder sociale controle is op straat. Gemiddeld wordt elk kwartier ergens in Nederland een inbraak gepleegd. Tijdens deze periode ligt deze frequentie een stuk hoger dan in de zomer. Met het Donkere Dagen Offensief probeert men dat hoge aantal inbraken drastisch terug te dringen. Dát is dan ook net de reden waarom buurtpreventieteams in deze periode iedereen vragen extra alert te zijn. En indien mogelijk in de avond een rondje te gaan wandelen. 

Beveiliging buitenterreinen

Er is speciale aandacht voor agrarische bedrijven. Die zijn namelijk een makkelijk en aantrekkelijk doelwit voor inbrekers: er is peperdure apparatuur te halen en vaak staan de schuren in een afgelegen gebied waardoor inbrekers rustig hun gang kunnen gaan. Daarom krijgen agrariërs het advies om een inbraakbeveiligingssysteem te installeren rondom hun terrein en pand(en). Erfbeveiliging met opritverklikkers, camera's, tankbeveiliging, waakhonden en beter hang- en sluitwerk helpen boeren het inbrekersgilde buiten te houden. 

Hier alvast 11 bruikbare preventietips:

  1. Wees voorzichtig op Social Media, dieven kijken graag mee om te weten wanneer je van huis bent, scherm berichten zoveel mogelijk af voor ,,niet–vrienden’’.
  2. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk met een PKVW certificaat en SKG sterren. Beveilig je woning eventueel met een alarminstallatie en beveiligingscamera’s.
  3. Zorg voor voldoende buitenverlichting, liefst op bewegingsdetectie of tijdschakelaar.
  4. Zorg dat de woning er altijd bewoond uitziet: laat verlichting, TV of radio aan staan. Laat post niet op de mat liggen en ruim vuilniszakken op. Zorg dat er een auto (eventueel van de buren) voor het huis staat en sluit nooit helemaal het zicht af met rolluiken of gordijnen. Sein eventueel de buren in zodat zij je hierbij een handje kunnen helpen!
  5. Zorg dat je vrij zicht hebt op straat. Let goed op wat er gebeurt en maak gebruik van de buurtpreventie appgroep als je verdachte personen rond ziet lopen of als er vreemde voertuigen door de straat rijden. Wees altijd waakzaam en alert, zeker zodra het donker wordt op straat.
  6. Zorg dat je ziet wie er voor de deur staat, maak gebruik van een deurspion, deuruitzetter of slimme deurbel.
  7. Ga je op vakantie? Doe dit zoveel mogelijk anoniem! Zet nooit je eigen adres op je kofferlabel als je met het vliegtuig reist, maar gebruik bijvoorbeeld het adres van familie of het reisbureau. Inbrekers azen in de vertrekhal op adreslabels en fotograferen deze om toe te slaan als je op vakantie bent. Ga je met de auto en/of caravan? Pak deze dan niet pontificaal voor je woning in, maar doe dit zo-veel mogelijk buiten het zicht.
  8. Let op wat je bij het oud papier zet, dit vertelt inbrekers vaak wat er in de woning te halen valt!
  9. Plak nooit een briefje op de deur met de tekst ,,ik ben even weg’’ want ook inbrekers lezen deze informatie graag!
  10. Verstop nooit sleutels onder een bloempot of een deurmat. En laat ze ook niet op het slot zitten aan de binnen- en buitenkant. Bewaar ze het liefst evenals de andere waardevolle spullen uit het zicht.
  11. Sluit hekken, loodsen en schuren altijd af. Plaats dure machines als tuin- en landbouwwerktuigen achter slot en grendel en zoveel mogelijk uit het zicht (binnen). Laat deze niet in het zicht op de oprit staan.

Kijk voor alle preventietips op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en voor meer voorlichting en advies bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Logo van een waarschuwlichtje met 2 oogjes met erbij Maak het ze niet te makkelijk