College Oirschot biedt Koersnota 2024 aan - Gemeenteraad gaat prioriteiten bepalen
‘Samen werken aan een vitale gemeente’; dat is de titel van het Collegeprogramma 2022-2026. Die vitaliteit is geen vanzelfsprekendheid; dat vraagt om continue focus en aandacht. De schaalsprong die onze regio wil maken zorgt voor ongekende groei; ook voor onze gemeente. Dat is een kans, maar het brengt ook groeiende vraagstukken met zich mee. De opgave én de kans om te groeien is er, maar die moet in evenwicht blijven met de leefbaarheid van onze gemeente.
Keuzes en prioriteiten
Om samen te kunnen blijven werken aan die vitale gemeente Oirschot, moeten er keuzes gemaakt worden. We kunnen niet alles, en al zeker niet alles tegelijk. Omdat de financiële middelen niet oneindig zijn, maar ook omdat onze ambtelijke organisatie haar grenzen kent. We investeren de komende periode extra in:
- Sociale leefomgeving: samenwerken aan goed leven in Oirschot en aan het bevorderen van de sociale samenhang.
- Bestuur en dienstverlening; erin investeren om een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven. Maar ook om een krachtige samenwerkingspartner te zijn, die de basis op orde heeft en daarmee een goede dienstverlening voor haar inwoners en bedrijven borgt.
Financieel perspectief
Dit alles willen wij binnen onze financiële mogelijkheden uitvoeren. Oirschot heeft een gezonde financiële structuur en ruim voldoende (weerstands)vermogen. Dit (weerstands)vermogen is echter alleen tijdelijk inzetbaar. Structurele wensen vragen structurele inkomsten, bijvoorbeeld vanuit OZB-inkomsten of de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds. Bij de samenstelling van de begroting 2024 hanteren we dezelfde uitgangspunten als in voorgaande jaren:
- We zetten in op een structureel sluitende begroting.
- We gaan uit van behoedzame ramingen.
- Structurele uitgaven worden structureel gedekt.
- Tegenvallers worden eerst binnen de programma’s opgevangen.
Sociale leefomgeving
Hoe houden we onze inwoners en samenleving vitaal? Dat is de vraag die centraal staat in deze bestuursperiode. Ons uitgangspunt daarbij is de Visie Sociale Leefomgeving: ‘Samen voor een sociaal Oirschot’, zoals de gemeenteraad die eind 2021 heeft vastgesteld. Daarin is de ambitie uitgesproken dat inwoners van de gemeente Oirschot vanuit eigen kracht en vanuit een positieve leefomgeving ‘samenredzaam’ zijn.
In alles wat we doen blijven we werken vanuit eigen regie, leefplezier en veerkracht van onze inwoners. We hebben aandacht voor de toename van het inwoneraantal, waarbij het belangrijk blijft dat iedereen mee kan doen en dat we gelijke kansen op maat bieden. Daarbij hebben we specifiek aandacht voor de kwetsbare groepen inwoners.. We vinden het belangrijk om onze inwoners zo goed mogelijk de weg te wijzen in het doolhof van alle regelingen. Ons uitgangspunt daarbij blijft een integrale toegang tot zorg en ondersteuning: één gezin, één plan, één regisseur. Daarnaast anticiperen we op verschillende landelijke ontwikkelingen die op ons af komen, zoals de hervormingsagenda jeugd, ontwikkelingen rondom bibliotheekwerk, stijgende armoede en dubbele vergrijzing.
Ondernemen
Als het gaat om ondernemen hebben we de komende jaren oog voor de ondernemers in onze kernen, maar nadrukkelijk ook voor de ondernemers in ons buitengebied. Door het stikstofbeleid van het Rijk zullen ondernemers keuzes moeten maken, via het gemeentelijk ondersteuningsnetwerk zullen wij ondernemers daarbij faciliteren.
Ook de bedrijventerreinen hebben onze aandacht. Bedrijven willen zich graag vestigen in deze groeiende regio. Er bestaat nu al meer vraag naar bedrijventerreinen dan we kunnen bieden; er zal dus gekeken moeten worden naar extra ruimte.
Ruimtelijke leefomgeving
De schaalsprong in onze regio zorgt voor méér werkgelegenheid, en dus wordt ook de vraag naar woningen groter. Als er meer woningen komen, moetende voorzieningen meegroeien. Hetzelfde geldt voor de bedrijventerreinen en de infrastructuur. Dit soort zaken moeten we op regionaal niveau oppakken. Belangrijk daarbij is het behoud van de aantrekkelijkheid van het landelijk gebied.
Beheer openbare ruimte
De openbare ruimte moet veilig, goed ingericht en zorgvuldig onderhouden zijn Wij blijven investeren in wegen, riolering en de groene inrichting van onze openbare ruimte. Daarnaast vragen klimaatverandering, energietransitie en verduurzaming om andere keuzes bij de (her-)inrichting en het beheer van de openbare ruimte.
Bestuur en dienstverlening
In Oirschot stellen we onze inwoners en ondernemers centraal. Dat betekent continue aandacht voor onze dienstverlening. Onze uitvoeringskracht kent zijn grenzen, en de vitaliteit en capaciteit van ons ambtelijk apparaat verdienen in deze lastige arbeidsmarkt onze volle aandacht.
Op 4 juli ligt de Koersnota 2024 voor aan de gemeenteraad. Op basis van de in deze Koersnota geschetste ontwikkelingen en keuzes en de algemene beschouwingen vanuit de fracties zal het college de meerjarenbegroting 2024-2027 binnen de financiële kaders uitwerken. In het najaar zal het college deze meerjarenbegroting ter vaststelling voorleggen aan de gemeenteraad.