Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het Centrumplan.

1. Waarom is het nodig dan ons centrum verandert?

Oirschot heeft een prachtig en levendig centrum. Het is belangrijk dat dat zo blijft, voor onze inwoners, ondernemers en toeristen. Dat is niet eenvoudig. De wereld om ons heen verandert doorlopend. Mensen shoppen steeds meer online. en de samenleving staat voor allerlei vraagstukken die van invloed zijn op een centrum, zoals klimaat en inclusiviteit (denk bijvoorbeeld aan mensen met een rolstoel). Daarom zijn veel gemeenten bezig (geweest) met een herinrichting. Ook voor Oirschot geldt: stilstaan is geen optie. Bovendien biedt ons centrum fiets en voetgangers (zeker met kinderwagen, rolstoel of rollator) nu onvoldoende comfort en veiligheid.

2. Hoe kwam het Centrumplan tot stand?

In het raadsbrede akkoord (2018) staat de ambitie om een karakteristiek, veilig, levendig en goed bereikbaar centrum van Oirschot te creëren. In vervolg daarop stelde de gemeenteraad in 2019 het startdocument Centrumvisie Oirschot vast. Daarin stond de opdracht aan het college om een breed gedragen centrumvisie op te stellen. Dit traject - met inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeenteraad - startte in 2021 en leidde tot de vaststelling van de Centrumvisie Oirschot in december 2022. Dit is het spoorboekje voor de ontwikkeling van het centrum; vol ideeën om Oirschot nog mooier, groener, duurzamer, toegankelijker, veiliger, bruisender en ondernemender te maken. Er is een inrichtingsvisie en een inrichtingsplan voor de Markt en omgeving opgesteld. Samen vormt dit het Centrumplan Oirschot.

3. Wie heeft het Centrumplan bedacht?

Een flink aantal betrokken inwoners werkt sinds 2021 al samen in allianties (werkgroepen) aan thema's die zij belangrijk vinden voor het centrum. Denk aan wandelen en fietsen, erfgoed, evenementen, spelen, water, groen, kunstkiosk en openbaar toilet. De ideeën die zij bedachten zijn tijdens bijeenkomsten gepresenteerd en in 2023 aangeleverd aan het ontwerpbureau. Niet alle ideeën konden worden meegenomen in verband met financiële en praktische beperkingen. Het ontwerpbureau maakte keuzes tijdens vier bijeenkomsten (met de allianties en andere belangstellenden) en legde deze voor aan het college.

4. Wat ga ik er als inwoner van merken?

Het centrum wordt autoluw. Dat betekent dat u er straks veiliger, comfortabeler en gemakkelijker kunt wandelen (ook met kinderwagen, rolstoel of rollator) en fietsen. Ook de schoolgaande jeugd (richting de Linde en de fietsbrug richting Kempenhorst) profiteert daarvan. Kinderen kunnen in het centrum veiliger spelen, daar komen voor hen ook meer ontspanningsmogelijkheden. Het centrum wordt een aangenamere leefomgeving. Een groenere leefomgeving met meer bomen draagt daaraan bij.

De historische elementen blijven op de Markt, denk aan de pompen en de kinderkopjes (kasseien) die van gevel tot gevel komen te liggen. Daarnaast komen er op de Markt nieuwe zitjes (ontmoetingsplekken) in het groen en een waterelement met fonteintjes. Ook komt er meer ruimte voor terrassen. Er wordt onderzoek gedaan naar een passende locatie voor ondergrondse afvalcontainers om ervoor te zorgen dat containers het centrum niet ontsieren. Er blijft genoeg ruimte beschikbaar voor evenementen.

5. Kan ik straks nog met de auto naar het centrum?

Ja, dat kan nog steeds. Wel wordt u ontmoedigd om door het centrum te rijden als u daar niet hoeft te zijn. Het wijzigen van de rijrichtingen draagt daaraan bij. De woningen in het centrum blijven bereikbaar. Om de Markt en omgeving autoluw te maken, komt de parkeercapaciteit op het Vrijthof te vervallen (wanneer alternatieve parkeermogelijkheden beschikbaar zijn, anders blijven 37 parkeerplaatsen de de Markt). Nabij het marktplein blijft er een aantal parkeerplaatsen beschikbaar voor invaliden en kort parkeren.

Parkeerdrukmetingen laten zien dat er voldoende restcapaciteit aanwezig is om de vervallen parkeerruimte te compenseren. In het Centrumplan wordt ook rekening gehouden met een mogelijke groei van de parkeerbehoefte en daarmee het toekomstbestendig maken van Oirschot. In dit kader gaat de gemeente op zoek naar nieuwe parkeermogelijkheden.

6. Wat verandert er aan de toegangswegen?

De toegangswegen naar de Markt - Molenstraat, Koestraat, Rijkesluisstraat, Nieuwstraat, Gasthuisstraat en Sint Jorisstraat - worden aangepast om deze voor fietsers en wandelaars comfortabeler te maken. Er blijft ruimte voor autoverkeer, maar minder dan voorheen. De kinderkopjes blijven gehandhaafd. Deze worden deels vlakgeslepen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt fietsen of wandelen. De Deken Frankenstraat (tussen restaurant De Burgemeester en het gemeentehuis) wordt afgesloten.

7. Wat ga ik er als centrumondernemer van merken?

Met het Centrumplan Oirschot maken we ons centrum niet alleen aantrekkelijker voor onze inwoners, maar ook voor bezoekers. Dat draagt bij aan een aantrekkelijk(er) ondernemersklimaat. Het aantal winkels, restaurants en cafés in ons dorp is de laatste jaren immers teruggelopen. Ook het autoluw maken van het centrum zorgt voor meer bezoekers, omzet en langduriger verblijf.

Uw klanten kunnen voortaan gemakkelijker te voet of met de fiets naar u toe komen. Uw bedrijf blijft ook bereikbaar voor klanten die met de auto komen. Er blijft een aantal parkeerplaatsen beschikbaar voor invaliden en kort parkeren. Laden en lossen blijft mogelijk. Er komt meer ruimte voor terrassen aan de kant van de gevels en, in de zomermaanden, op het plein.

8. Wat ga ik er als omwonende van merken?

Uw leefomgeving wordt aangenamer, omdat het centrum groener en autoluw wordt. U kunt er comfortabeler en veiliger fietsen en wandelen (ook met kinderwagen, rolstoel of rollator). Het autoverkeer (en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen en lawaai) neemt af. Doordat de rijrichtingen worden gewijzigd, wordt het doorgaande autoverkeer ontmoedigd. De woningen in het centrum blijven bereikbaar.