Alcohol en jongeren, ken de risico’s

De recent gepresenteerde Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD laat zorgwekkende cijfers zien over alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar in de gemeente Oirschot. We willen er alles aan doen om hier verandering in te brengen. Hiervoor hebben we ieders hulp nodig. Op deze pagina lees je meer over de uitkomsten van het onderzoek, over de betrokken partijen die een rol hebben in het voorkomen dat kinderen alcohol (gaan) drinken en hoe we samen de schouders eronder zetten.

"Beste ouders en verzorgers,

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen:

Ik heb uw hulp nodig.

De gemeente maakt zich grote zorgen over  het aantal jongeren onder de 18 jaar in onze gemeente dat alcohol drinkt. Zonder de hulp van ouders/verzorgers kunnen we dit probleem echter niet oplossen.

We kunnen als gemeente heel veel doen, en we zetten ook heel veel preventieve maatregelen in.  Zo hebben we nauwe samenwerkingen met de scholen, sportverenigingen, GGD, Novadic ervaringsdeskundigen, WIJzer Oirschot, praktijkondersteuners bij de huisartsen en bezorgde inwoners in onze gemeente. We organiseren samen met hen informatiebijeenkomsten en voorlichting over de gevolgen van alcoholgebruik. Deze avonden bij onder andere sportverenigingen en op scholen worden goed bezocht. Na het vorige GGD-onderzoek twee jaar geleden zijn we gestart met voorlichtingscampagne Skip. Daarnaast voeren we controles uit.

Maar de belangrijkste partners om ervoor te zorgen dat onze kinderen geen alcohol drinken onder de 18 jaar zijn de ouders/verzorgers.

Maken we ons samen zorgen over de gezondheid van onze kinderen en de gevolgen van alcoholgebruik? Zijn wij partners en pakken we dit samen aan?

Ik weet dat het de cultuur hier is en dat ouders/verzorgers denken dat het allemaal niet zoveel kwaad kan omdat ze zelf ook onder de 18 alcohol gebruikten. Maar ik weet ook dat iedere ouder/verzorger bezorgd is om de gezondheid van hun kind. Inzichten zijn veranderd en we weten dat alcohol schadelijk is, en dan met name voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Het kwaad zit hem erin dat het een opstap kan zijn naar erger. Uit onderzoek blijkt dat ze sneller overgaan op harddrugs.

Kan ik daarom op uw hulp rekenen om dit getal te laten dalen?

Heeft u ideeën, vragen of een reactie hoe we dit samen kunnen aanpakken? Stuur dit naar info@oirschot.nl.

Ik hoor graag van u."

Wethouder Corine van Overdijk

Klik op het plusje voor meer informatie over alcohol en jongeren. 

Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD

Voor dit onderzoek is in het najaar van 2023 een digitale vragenlijst afgenomen bij jongeren van klas 2 en klas 4 van het regionaal voortgezet onderwijs. Leerlingen in deze klassen zijn doorgaans tussen de dertien en zeventien jaar. Enkele zorgwekkende uitkomsten van het onderzoek:

  • Eén van de meest opvallende cijfers is dat 28% van de kinderen uit Oirschot aangaf in de afgelopen vier weken voorafgaand aan het onderzoek dronken of aangeschoten is geweest. In de regio Zuidoost Brabant is dat percentage 16%, landelijk 15%.
  • Ook opvallend is dat meer dan de helft van de kinderen uit Oirschot alcohol krijgt van ouders/verzorgers (56%).
  • Bovendien keurt 61% van de Oirschotse ouders het alcohol drinken goed of zeggen er niets van, tegenover 39% van de ouders die het drinken van alcohol op deze leeftijd afkeurt of er niets van weten.

     

Waar wordt alcohol gedronken door Oirschotse jongeren onder de 18 jaar

Waar wordt alcohol gedronken door Oirschotse jongeren onder de 18 jaar? Bij vrienden/vriendinnen (77%) Op de kermis, zomerfeest of tentfeest (68%) Thuis (52%) Bij een concert of festival (51%) In een café, disco/club, snackbar, restaurant of een terras (39%) In een keet, jeugdhonk of schuur (35%)

Ouders hebben een belangrijke rol

Soms denken jongeren dat iedereen wel eens alcohol drinkt. Maar de cijfers laten zien dat dat niet klopt. Ook al lijkt het soms normaal, de meerderheid van de Nederlandse jongeren onder de 18 jaar drinkt geen alcohol en vindt het ook niet normaal om alcohol te drinken. Als ouder heb je meer invloed dan je denkt.

Wat kun je als ouder doen? Ga in gesprek met je kind. Kies een geschikt moment en praat erover. Hoe denkt je kind over alcohol drinken? Wees geïnteresseerd. Benadruk dat de meeste jongeren geen alcohol drinken. Laat je kind nadenken over de risico’s van alcohol. Drinken brengt altijd risico’s met zich mee, op het gebied van gezondheid en verslaving. Uit onderzoek blijkt dat wanneer ouders grenzen stellen, kinderen minder snel alcohol zullen drinken. Stel grenzen. Verbied alcoholgebruik niet alleen, maar leg uit waarom je dit belangrijk vindt. Praat er samen over en erken dat het lastig kan zijn. Blijf in verbinding, zorg ervoor dat je kind weet dat het altijd bij jou terecht kan. Samen kunnen we jongeren helpen betere keuzes te maken.     

Wat WIJzer Oirschot kan doen

Maak je je zorgen over jouw kind, zijn of haar omgeving of wil je meer kennis over alcohol en drugs? Wacht dan niet te lang en doe een beroep op onze preventieve maatregelen. De medewerkers van WIJzer Oirschot zijn er voor jou als ouder. WIJzer Oirschot is de voordeur voor alle vragen over zorgen, wonen en welzijn in Oirschot. Team WIJzer kan helpen bij adviserende gesprekken met ouders, één op één gesprekken met jongeren, in contact brengen met diverse lotgenotengroepen zoals jongerengroepen en/of AA/NA lotgenotengroepen en tot slot geeft het jongerenwerk voorlichting op gebied van alcohol en drugs binnen het verenigingsleven. 

Team WIJzer maakt hiervoor gebruik van partners, zoals Novadic Kentron, maatschappelijk werk, jeugdhulp en scholen. Samen met jou kijken we hoe we jouw zorgen kunnen aanpakken. Loop gerust binnen bij WIJzer in De Stoelendans, Je kunt ook een afspraak maken met een van de medewerkers door te bellen naar 0499-33 51 42 of een e-mail te sturen naar info@wijzer-oirschot.nl.

Praten met je kind over alcohol en drugs

Lees meer over hoe je dit kunt aanpakken en grenzen kunt stellen op:

Nederlands Jeugdinstituut

Trimbos instituut

Skip

Novadic-Kentron Verslavingszorg

Alcohol is opstap naar drugs

“Regelmatig krijg ik het te horen: preventie heeft geen zin, ‘ze drinken toch wel’. Die gedachte klopt niet. Preventie is júist zo belangrijk is. Het biedt jongeren de bescherming die ze in deze fase van hun leven zo hard nodig hebben.” Aan het woord is Floris Brocaar, preventiecoördinator bij Novadic-Kentron netwerk voor verslavingszorg. Hij vervolgt: “Natuurlijk is het gezond voor jonge mensen om te experimenteren en te ontdekken, dat hoort bij opgroeien. We zijn allemaal jong geweest. De beste preventie is echter het uitstellen van het eerste alcoholgebruik, het eerste andere druggebruik en zeker het uitstellen en liefst afstellen van vapen of roken.”

Jongeren experimenteren het meeste met de stoffen waarvan we een hoge geaccepteerde norm hebben. In Oirschot is het drinken van alcohol door veel mensen geaccepteerd. Maar alcohol is niet onschuldig, het is erg schadelijk voor een brein in ontwikkeling. Toch krijgen de meeste jongeren hun eerste alcohol juist van volwassenen. De risico’s van alcohol zitten niet alleen op ‘outgaan’, ‘onveilige seks’ en ‘agressie’ maar ook op schade op lange termijn. Zo is een lichaam in de groei veel ontvankelijker voor de schadelijke gevolgen van alcohol.

Tot slot geeft Floris Brocaar aan dat experimenteren vaak onschuldig en tijdelijk is. “Maar sommigen jongeren behoren tot een risicogroep. Bijvoorbeeld wanneer zij niet lekker in hun vel zitten of gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Het is dus belangrijk om te voorkómen dat een verslaving zich kan ontwikkelen. Dat kan door te screenen op problematisch middelenmisbruik. Of door het bespreekbaar te maken. Beide dingen gebeuren nu nog te weinig.”

AA en NA bijeenkomsten in Oirschot

Wekelijks vinden in Oirschot bijeenkomsten plaats van Anonieme Alcoholisten (AA) en Narcotics Anonymous (NA). AA is een gemeenschap van mensen die gezamenlijk hun gemeenschappelijke probleem willen oplossen. Door ervaring, kracht en hoop met elkaar te delen helpen de leden van AA Nederland zichzelf en elkaar om te stoppen met het drinken van alcohol. NA is een gemeenschap van herstellende verslaafden die bij elkaar komen om elkaar te helpen clean te blijven. Door verslaafden, voor verslaafden van drugs- alcohol of medicijnen. De deelname is volledig anoniem en kosteloos. Kijk voor meer informatie op www.aa-nederland.nl en www.nanederland.nl.

“Op jonge leeftijd beginnen met drinken zorgt voor concentratieproblemen, een grotere kans op mentale problemen en problematisch middelengebruik op latere leeftijd. De sociale omgeving is van grote invloed op het gedrag van de jeugd, daarbij zijn vrienden maar ook ouders belangrijke rolmodellen.”

Amy Dieker, gezondheidsmakelaar GGD Brabant-Zuidoost

Tijden zijn veranderd. Dit brengt andere problemen met zich mee dan vroeger. Daarom vinden wij het zeker nu ook belangrijk om kinderen en hun ouders bewust te maken van de risico's van alcohol en drugs.

Ouderraad, van Heerbeeck College en Kempenhorst College

“We zien in onze praktijk jeugd die niet goed in hun vel zitten. Een van de probleemgebieden bij de jeugd is alcohol- en drugsproblematiek. Wij proberen hen te helpen. Maar het voorkomen is beter dan genezen.”

Ruud van den Broek, praktijkverpleegkundige medisch centrum De Plantaan

“Wij willen als scholen samen met ouders blijven werken aan bewustwording zodat we elkaar kunnen ondersteunen en elkaar kunnen helpen om een gezonde leefstijl bij jongeren te bevorderen.”

Rob van der Vorst, directeur onderwijs bij VOBO-Scholen Heerbeeck College, Kempenhorst College

“Maakt u zich zorgen over alcohol- en/of drugsgebruik van uw kind? Jongerenwerk Oirschot kan u helpen. We bieden ouders voorlichting en voeren persoonlijke gesprekken met jongeren.”

Debby Roubos, Nina Netten en Julian Belle van jongerenwerkers WIJzer

“Alcohol en ander middelengebruik is riskant, met name voor de ontwikkeling van hersenen. Mijn beste advies is dan ook, toon als volwassene betrokkenheid bij de jongeren en verdiep je in de leefwereld waarin ze zich bewegen. Heb het niet alleen over risico’s en angsten maar stimuleer het versterken van zelfcontrole.”

Floris Brocaar, preventiecoördinator bij Novadic-Kentron netwerk voor verslavingszorg

“Bij mij is het gebruik van drugs langzaam gegroeid. De eerste keer was toen ik een jaar of 12 was. Ik ben vaker gaan gebruiken toen ik 14 a 15 jaar was. Het was een gewoonte geworden om in mijn vrije tijd mijn middel te gebruiken. Het sloop erin en ik probeerde te stoppen maar kwam erachter dat het me alleen niet lukte.

Mijn advies aan jongeren die hetzelfde meemaken is: Ben eerlijk naar anderen maar vooral naar jezelf, en praat erover. Ikzelf heb professionele hulp gezocht en ben meetings van Narcotics Anonymous gaan bezoeken.

En een tip aan ouders/verzorgers of een vriend is: Probeer met begrip op een liefdevolle manier het gesprek aan te gaan. Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.”

Sam, 34 jaar, ervaringsdeskundige uit Oirschot