Alcohol en jongeren, ken de risico’s
De recent gepresenteerde Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD laat zorgwekkende cijfers zien over alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar in de gemeente Oirschot. We willen er alles aan doen om hier verandering in te brengen. Hiervoor hebben we ieders hulp nodig. Op deze pagina lees je meer over de uitkomsten van het onderzoek, over de betrokken partijen die een rol hebben in het voorkomen dat kinderen alcohol (gaan) drinken en hoe we samen de schouders eronder zetten.
"Beste ouders en verzorgers,
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen:
Ik heb uw hulp nodig.
De gemeente maakt zich grote zorgen over het aantal jongeren onder de 18 jaar in onze gemeente dat alcohol drinkt. Zonder de hulp van ouders/verzorgers kunnen we dit probleem echter niet oplossen.
We kunnen als gemeente heel veel doen, en we zetten ook heel veel preventieve maatregelen in. Zo hebben we nauwe samenwerkingen met de scholen, sportverenigingen, GGD, Novadic ervaringsdeskundigen, WIJzer Oirschot, praktijkondersteuners bij de huisartsen en bezorgde inwoners in onze gemeente. We organiseren samen met hen informatiebijeenkomsten en voorlichting over de gevolgen van alcoholgebruik. Deze avonden bij onder andere sportverenigingen en op scholen worden goed bezocht. Na het vorige GGD-onderzoek twee jaar geleden zijn we gestart met voorlichtingscampagne Skip. Daarnaast voeren we controles uit.
Maar de belangrijkste partners om ervoor te zorgen dat onze kinderen geen alcohol drinken onder de 18 jaar zijn de ouders/verzorgers.
Maken we ons samen zorgen over de gezondheid van onze kinderen en de gevolgen van alcoholgebruik? Zijn wij partners en pakken we dit samen aan?
Ik weet dat het de cultuur hier is en dat ouders/verzorgers denken dat het allemaal niet zoveel kwaad kan omdat ze zelf ook onder de 18 alcohol gebruikten. Maar ik weet ook dat iedere ouder/verzorger bezorgd is om de gezondheid van hun kind. Inzichten zijn veranderd en we weten dat alcohol schadelijk is, en dan met name voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Het kwaad zit hem erin dat het een opstap kan zijn naar erger. Uit onderzoek blijkt dat ze sneller overgaan op harddrugs.
Kan ik daarom op uw hulp rekenen om dit getal te laten dalen?
Heeft u ideeën, vragen of een reactie hoe we dit samen kunnen aanpakken? Stuur dit naar info@oirschot.nl.
Ik hoor graag van u."
Wethouder Corine van Overdijk
Klik op het plusje voor meer informatie over alcohol en jongeren.
“Op jonge leeftijd beginnen met drinken zorgt voor concentratieproblemen, een grotere kans op mentale problemen en problematisch middelengebruik op latere leeftijd. De sociale omgeving is van grote invloed op het gedrag van de jeugd, daarbij zijn vrienden maar ook ouders belangrijke rolmodellen.”
Amy Dieker, gezondheidsmakelaar GGD Brabant-Zuidoost
Tijden zijn veranderd. Dit brengt andere problemen met zich mee dan vroeger. Daarom vinden wij het zeker nu ook belangrijk om kinderen en hun ouders bewust te maken van de risico's van alcohol en drugs.
Ouderraad, van Heerbeeck College en Kempenhorst College
“We zien in onze praktijk jeugd die niet goed in hun vel zitten. Een van de probleemgebieden bij de jeugd is alcohol- en drugsproblematiek. Wij proberen hen te helpen. Maar het voorkomen is beter dan genezen.”
Ruud van den Broek, praktijkverpleegkundige medisch centrum De Plantaan
“Wij willen als scholen samen met ouders blijven werken aan bewustwording zodat we elkaar kunnen ondersteunen en elkaar kunnen helpen om een gezonde leefstijl bij jongeren te bevorderen.”
Rob van der Vorst, directeur onderwijs bij VOBO-Scholen Heerbeeck College, Kempenhorst College
“Maakt u zich zorgen over alcohol- en/of drugsgebruik van uw kind? Jongerenwerk Oirschot kan u helpen. We bieden ouders voorlichting en voeren persoonlijke gesprekken met jongeren.”
“Alcohol en ander middelengebruik is riskant, met name voor de ontwikkeling van hersenen. Mijn beste advies is dan ook, toon als volwassene betrokkenheid bij de jongeren en verdiep je in de leefwereld waarin ze zich bewegen. Heb het niet alleen over risico’s en angsten maar stimuleer het versterken van zelfcontrole.”
Floris Brocaar, preventiecoördinator bij Novadic-Kentron netwerk voor verslavingszorg
“Bij mij is het gebruik van drugs langzaam gegroeid. De eerste keer was toen ik een jaar of 12 was. Ik ben vaker gaan gebruiken toen ik 14 a 15 jaar was. Het was een gewoonte geworden om in mijn vrije tijd mijn middel te gebruiken. Het sloop erin en ik probeerde te stoppen maar kwam erachter dat het me alleen niet lukte.
Mijn advies aan jongeren die hetzelfde meemaken is: Ben eerlijk naar anderen maar vooral naar jezelf, en praat erover. Ikzelf heb professionele hulp gezocht en ben meetings van Narcotics Anonymous gaan bezoeken.
En een tip aan ouders/verzorgers of een vriend is: Probeer met begrip op een liefdevolle manier het gesprek aan te gaan. Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.”
Sam, 34 jaar, ervaringsdeskundige uit Oirschot